Zaradi strupenega žganja umrlo 143 Indijcev

Več kot sto Indijcev je umrlo zaradi zastrupitve z metanolom, ki so ga vmešali v doma zvarjeno žaganje.

Objavljeno
15. december 2011 15.52
Posodobljeno
15. december 2011 16.01
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kolkata - Največjo bolnišnico v bližini prestolnice indijske zvezne države Zahodni Bengal so v preteklih dveh dneh preplavili pacienti z znaki hude zastrupitve. Nekatere so v bolnišnico pripeljali že nezavestne, drugi so tožili zaradi hudih bolečin v trebuhu in pekoče bolečine v prsih.

Kot so spočile lokalne indijske oblasti, se je več kot 200 ljudi zastrupilo z doma zvarjenim žganjem, katerega količino so povečali s strupenim metanolom. »Število smrtnih žrtev se je povišalo na 143,« je povedal zaposleni v bolnišnici Šjamapada Basak. Nekaj več kot 100 ljudi, med njimi tudi 12-letnega dečka, še vedno zdravijo.

»Metanol smo našli v tkivu vsaj 20 trupel. Morda to ni edini razlog za njihovo smrt, zato še vedno preiskujemo,« je za AFP povedal zaposleni v bolnišnici.

Večina od zastrupljenih so fizični delavci in vozniki rikš, ki so prerevni, da bi alkohol kupovali v trgovinah. Pijačo zato največkrat kupijo v nezakonitih lokalih in od domačih pridelovalcev. Policija je zaradi zastrupitve že pridržala deset ljudi, katere sumijo, da so količino domačega žganja večali s strupenim metanolom. Ta poleg slepote lahko povzroči tudi odpoved jeter.

Premierka Zahodnega Bengala Mamata Banerje je že sporočila, da bodo družine umrlih dobile 3700 dolarjev odškodnine. »Proti tistim, ki proizvajajo in nezakonito prodajajo alkohol, pa bomo sprejeli stroge ukrepe,« je še dodala.

Johnson Edajaranmulah, vodja organizacije, ki se bori za strožji nadzor nad pridelovalci nezakonitega alkohola, je AFP povedal, da ljudje umirajo tudi zaradi korupcije. »Policisti in inšpektorji vzamejo ponujeno podkupnino in pogledajo stran,« je povedal.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer leta 2004 ugotovila, da je alkoholizem eden glavnih vzrokov za smrt med mladimi Indijci. Istega leta so indijske oblasti ugotovile, da je od alkohola odvisnih vsaj 62,5 milijona njenih državljanov.