Zaradi Timošenkove pretep pred prizivnim sodiščem

Kakih 2000 privržencev Timošenkove je poskušalo vdreti v poslopje sodišča. Nekdanjo ukrajinsko premierko je v zaporu v Kijevu danes obiskal evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Štefan Füle.

Objavljeno
13. december 2011 15.31
Posodobljeno
13. december 2011 15.35
P. F., Moskva; Ma. Ja., Delo.si
P. F., Moskva; Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Prizivno sodišče v Kijevu je danes začelo obravnavati pritožbe nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, ki je bila oktobra zaradi zlorabe položaja pri podpisu plinske pogodbe z Rusijo obsojena na sedemletno zaporno kazen. Začela se je brez prisotnosti obtoženke, ki so jo konec novembra po naročilu predsednika Viktorja Janukoviča zaradi zdravstvenih težav iz zapora premestili v bolnišnico.

Timošenkova je v ponedeljek sodišče zaprosila, da bi obravnavo zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja prestavili, kar je v sodni dvorani ponovil tudi njen odvetnik Serhij Vlasenko: »Jasno mi je, da na osebje bolnišnice, v katerem se zdravi Timošenkova, vršijo pritisk in od njih zahtevajo potrdila, da je zdrava in se lahko udeleži obravnave.«

Kakih 2000 privržencev Timošenkove, med katerimi so bili tudi poslanci njene stranke, je po poročanju časopisa Sevodnja med obravnavo poskušalo vdreti v poslopje sodišča. Uspeli so zlomiti vrata, zatem pa so jim pot zaprli pripadniki posebnih policijskih enot Berkut. Vnel se je pretep, padale so grobe besede.

Timošenkovo obiskal Štefan Füle

Nekdanjo ukrajinsko premierko je v zaporu v Kijevu  danes obiskal evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Štefan Füle. »Vesel sem, da so mi omogočili zaseben pogovor z Julijo Timošenko o njenem zdravstvenem stanju in napredovanju primera,« je povedal po obisku. »Seznanil sem jo s pogledi Evropske unije in ji zagotovil, da bomo njeno pritožbo podrobno spremljali in vztrajali pri zahtevi, da uživa vse pravice in se brani na poštenem procesu,« je dodal.

Med svojim dvodnevnim obiskom v Ukrajini se je Füle sestal tudi s predsednikom Viktorjem Janukovičem, s katerim se je ravno tako pogovarjal o zaskrbljenosti sedemindvajseterice zaradi »nedavnih primerov selektivne pravice v Ukrajini«.