Zastaran še en proces proti Berlusconiju

Sodišče je zaradi zastaranja zavrglo obtožbe proti nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju v primeru Mills.

Objavljeno
25. februar 2012 14.32
Posodobljeno
25. februar 2012 14.43
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim

Rim - Procesa proti Silviu Berlusconiju ni mogoče nadaljevati, ker je zadeva zastarala, je s tresočim glasom in neverjetno tremo, kakor da bi bila popolna začetnica, izdavila sodnica milanskega sodišča. Sodnica pa - pomenljivo - ni dodala, da je Berlusconi oproščen. Obtožnice sodišče ni zavrglo, kakor bi radi Vitezovi odvetniki, ampak so zadevo razglasili za zastarano.

Zadeva Mills, ki se je končala včeraj popoldne, je bila eden od osmih procesov, ki ta čas potekajo proti bivšemu predsedniku italijanske vlade. Berlusconijev britanski odvetnik David Mills je bil na milanskem sodišču ma osnovi enake obtožnice spoznan za krivega, ker je od Berlusconija prejel podkupnino 600.000 dolarjev v zamenjavo za krivo pričanje na dveh procesih v devetdesetih letih. Millsa so na prvi in na drugi stopnji obsodili, naložili so mu 4 leta in pol zapora, zadeva pa je na koncu tudi v njegovem primeru zastarala.

Berlusconijevi odvetniki, ki so sicer tudi člani rimskega parlamenta, so proces zavlačevali tako spretno, da sodišče Vitezu tudi tokrat ni moglo do živega. Ko je bil Berlusconi premier, so izposlovali zakon, ki ga je ščitil, ko pa je ta zakon ustavno sodišče izničilo, so si vedno sproti izmišljali nove trike.

Odkar je Berlusconi padel s političnega vrha, so se procesi proti njemu obnovili. V primeru Mills so odvetniki smrtni udarec sodišču zadali pred tremi tedni z na videz obrobno zahtevo za izločitev sodnikov. Vrhovno sodišče je njihovo zahtevo sicer zavrnilo, postopek pa je trajal ravno toliko, kolikor je bilo potrebno za zastaranje primera Mills.

Berlusconijevi odvetniki so se sicer nasmejali, ko je sodnica jecljaje prebrala razsodbo, potem pa napovedali pritožbo. Moti jih, ker sodišče Viteza ni oprostilo. Sodba o zastaranju namreč po njihovem hoče povedati, da je obtoženec kriv. Pritožilo se bo tudi tožilstvo, ki trdi, da bi se rok zastaranja iztekel šele letos poleti.
Italija je edina evropska država, kjer rok za zastaranje traja ves čas in kadarkoli, tudi sredi procesa. V drugih državah rok zastaranja neha teči, ko se spet začne proces. V zadnjem desetletju je bilo v Italiji zastaranih 140.000 procesov, praviloma samo v primerih obtožencev s spretnimi in temu primerno dragimi odvetniki.

Silvio Berlusconi je na izid sojenja čakal v Rimu, fotografom se je za trenutek pokazal v palači Grazioli. Kljub rimski pomladni toploti je bil oblečen v debelo rusko bundo, ki mu jo je poklonil prijatelj Vladimir Putin.