Zavrnili pritožbo proti ponovni psihiatrični oceni Breivika

Norveško prizivno sodišče je pritrdilo odločitvi nižjega sodišča, da napadalca iz Osla znova psihiatrično ocenijo.

Objavljeno
02. februar 2012 18.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Oslo - Norveško prizivno sodišče je zavrnilo pritožbo obrambe Andersa Behringa Brevika na razsodbo nižjega sodišča. Odločilo je, da je zaradi polemike, ki spremlja prvo psihiatrično oceno, ponoven pregled legitimen. Psihiatra, ki sta po napotkih sodišča prvič ocenili norveškega napadalca, sta ugotovila, da morilec 77 ljudi trpi za duševno boleznijo in potrebuje ustrezno zdravljenje.

Dvom na prvotno oceno dveh psihiatrov so pred tedni okrepili tudi psihiatri v priporu, kjer skrajni desničar čaka na sojenje. Po poročanju francoske tiskovna agencije AFP so zatrdili, da Breivik ne trpi za shizofrenija in da ne potrebuje zdravljenja.

Končna ocena psihiatrov bo sicer tista, ki bo odločila, ali bo obtoženi kazen preživljal v zaporu ali v psihiatrični bolnišnici. Če obramba dokaže, da je obtoženi neuravnovešen, bo minimalno kazen treh let najverjetneje prestajal v psihiatrični bolnišnici. V nasprotnem primeru pa mu grozi 21 let zapora.

Kot smo že pisali, je Breivik v priporu vse od usodnega 22. julija. Po aretaciji je priznal odgovornost tako za eksplozijo avtomobila bombe, ki je odjeknila v vladni četrti Osla in v kateri je umrlo osem ljudi, kot za strelski pohod na bližnjem otoku Utøya, kjer je umrlo 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.