Zažiganje Koranov v Afganistanu bodo preiskali

Pred ameriško bazo v Bagramu se je zbralo več kot tisoč jeznih protestnikov.

Objavljeno
21. februar 2012 08.27
Posodobljeno
21. februar 2012 08.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Kabul - Poveljnik Natove misije Isaf, ameriški general John Allen, se je opravičil zaradi poročil, da so pripadniki mednarodnih sil v Kabulu zažigali Korane. General je po pisanju BBC odredil preiskavo. »Ko izvemo za takšne incidente, takoj ukrepamo in jih ustavimo,« se je v izjavi za javnost sicer pohvalil general.

Poročila o zažiganju verskih knjig so danes sprožila proteste pred ameriško bazo v mestu Bagram, ki je 60 kilometrov oddaljen od Kabula. Po podatkih tamkajšnje policije se je doslej zbralo vsaj 3000 ljudi, nekaj starejših med njimi je menda tudi vstopilo v bazo, da bi se pogovorili z Natovimi predstavniki. »Bog je velik,« je slišati pred vhodom v bazo.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Sidik Sidiki je po pisanju Al Džazire sporočil, da so v Bagram že poslali dodatno okrepitev. Množica protestnikov v pročelje oporišča meče kamenje in dimne bombe, po besedah ministra so z gumijastimi naboji zato morali posredovati tamkajšnji varnostniki.

O še enem protestnem shodu poročajo tudi iz okrožja Kabula Pul-e-čarki, nedaleč stran od osrednje Natove baze na cesti do Džalalabada. Tam se je zbralo okrog 500 ljudi.

V izjavi za javnost je ameriški general še sporočil, da bo preiskava pokazala, ali so pripadniki tujih sil v Bagramu »nepravilno odstranili veliko število verskih zapisov, med njimi tudi Koranov.«

Aprila lani je v več dni trajajočih protestih, ki so sledili podobnemu incidentu v eni od ameriških baz v Afganistanu, umrla ena oseba, 18 je bilo ranjenih.