ZDA bodo tožile bonitetno agencijo S&P

Ministrstvo za pravosodje bo vložilo civilno tožbo zaradi njenih ocen tveganosti vrednostnih papirjev pred izbruhom krize.

Objavljeno
05. februar 2013 09.32
reu USA-RATING/SP
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - ZDA bodo civilno tožbo proti ameriški bonitetni agenciji Standard & Poor's (S&P) vložile zaradi njenih ocen tveganosti vrednostnih papirjev iz leta 2007, torej še preden je izbruhnila finančna kriza. V tožbi se bodo po pisanju BBC osredotočili na izredno visoko ocenjeno stopnjo zaupanja v nekatere hipotekarne kredite, ki jih je podelila S&P, a so pozneje propadli.

V agenciji zatrjujejo, da primer nima pravne ali kakršne koli druge podlage. Kot so še dodali, jih je o nameri obvestilo ameriško ministrstvo za pravosodje. Tožbi naj bi se po poročanju ameriškega Wall Street Journala pridružile tudi nekatere druge države.

Po poročanju BBC bo vložena tožba prvi primer tožbe proti kateri od bonitetnih agencij.

Delnice ameriške založniške in medijske skupine McGraw Hill, ki je lastnica agencije S&P, so v ponedeljek, ko je na dan prišla novica o tožbi, padle za 14 odstotkov, za 10 odstotkov so se znižale tudi bonitetni agenciji Moody's.

Strožja pravila za bonitetne hiše

V Evropi bodo spomladi začela veljati strožja pravila za bonitetne hiše. Med dolžniško krizo v območju evra so bile tri velike agencije Moody's, Standard & Poor's in Fitch tarče ostrih kritik iz političnih krogov, ker spodkopavajo prizadevanja za izhod iz krize.

Po sklepih evropskega parlamenta bonitetne hiše ne bodo več imele prostih rok pri objavljanju ocen držav. To bodo lahko naredile - razen izjemoma - le še trikrat na leto in zgolj v času, ko so evropske borze zaprte.

Poleg tega bodo morala objavljati merila za svoje ocene in s tem zagotoviti večjo preglednost. Podjetja in naložbeniki bodo tudi laže odškodninsko tožili bonitetne hiše, če se bo pokazalo, da so bile njihove ocene napačne.