ZDA: gradnja mednarodne podobe predsedniških kandidatov

Romney se bo v tujini poskušal dokazati kot močna alternativa sedanjemu predsedniku Baracku Obami.

Objavljeno
26. julij 2012 22.15
BRITAIN-US-VOTE-POLITICS-DIPLOMACY-ROMNEY
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Z obiskom Britanije, Poljske in Izraela, treh največjih zaveznic ZDA, Mitt Romney volilcem in svetu pošilja jasno sporočilo o tem, kje po njegovem ležijo ključne prioritete ameriške zunanje politike. Trije postanki, ki jih bo republikanski predsedniški kandidat opravil med svojo mini svetovno turnejo, uokvirjajo njegovo vse prej kot izdelano zunanjepolitično podobo.

Osrednji namen obiska je mednarodno profiliranje kandidata: Romney se bo v tujini poskušal dokazati kot močna alternativa sedanjemu predsedniku Baracku Obami, ki v očeh večine domačih volivcev predstavlja boljšo izbiro, ko gre za vprašanja mednarodne politike. Povsem jasno je tudi, da bi uspeh turneje republikanskemu kandidatu odprl pot do več milijonov volilnih glasov židovske in poljske skupnosti v ZDA. Od tu tudi Romneyjeva odločnost zavarovati ameriške interese na Bližnjem vzhodu in v nekdanjih komunističnih državah. Na kratko, obisk, kot je pred dnevi poudarilo uredništvo Financial Timesa, z diplomacijo nima skoraj nič. V ozadju še naprej igra ključno vlogo nabiranje prepotrebne podpore.

Za nekdanjega guvernerja Massachusettsa je turneja priložnost, da vsaj za nekaj dni preusmeri pozornost ameriške javnosti stran od ekonomskih tem, pa tudi od obtožb o skrivanju davčnih podatkov iz časa, ko je še vodil investicijsko družbo Bain Capital. V nasprotju s pričakovanji pa njegov prvi dan v olimpijskem Londonu ni potekal ravno idealno. Članek, objavljen v Daily Telegraphu, v katerem je neimenovani predstavnik republikanskega kandidata spregovoril o Romneyjevem prepričanju, da Bela Hiša ne spoštuje skupnih anglosaksonskih korenin in zgodovine sodelovanja obeh držav, se je izkazal za prvo oviro na poti vzpostavljanja trdnejših vezi s prijateljskimi Otočani.

Poznejše distanciranje od besed enega od članov vojske Romneyjevih svetovalcev ni pomagalo; odziv Obamove administracije je bil nemuden. Ameriški podpredsednik Joe Biden je komentarje označil za »zaskrbljujoč« uvod kandidatovega potovanja, predsednikov svetovalec David Axelrod pa jih je opisal kot »neverjetno žaljive«. Ponesrečen začetek Romneyjeve poti se s tem ni zaključil. Še pred začetkom niza srečanj s premierom Davidom Cameronom in drugimi vidnejšimi predstavniki britanskih oblasti je Romney, med jutranjim intervjujem za NBC News, iz Londona nič kaj diplomatsko komentiral tudi zaključne priprave pred začetkom poletnih olimpijskih iger.

Pogovori s predstavniki britanskih, v prihodnjih dneh pa še izraelskih in poljskih oblasti republikanskemu kandidatu ponujajo priložnost, da izkristalizira svoja dosedanja stališča glede nekaterih zunanjepolitičnih tem, ki so jih komentatorji ameriških in drugih medijev med uvodnim delom kampanje opisovali kot popolnoma preživeta in nerealistična.

Z napovedmi o začetku novega ameriškega stoletja Romney še naprej ustvarja vtis, da se svet nahaja sredi prejšnjega stoletja in da bodo ZDA še naprej ostale vodilna svetovna velesila. »Relativna ameriška moč po Romneyu ne temelji na gospodarskih uspehih, občutku za zunanjo politiko, človeškemu kapitalu ali vojaški moči, temveč v ravni patriotizma, ki jo premore srce voditelja države,« je ta teden v komentarju v mesečniku The Atlantic zapisal Conor Friedersdorf. V nasprotju z Obamo, ki je tudi pozval k novemu ameriškemu stoletju, je Romney stopil korak dlje, ko je »prijetno laž«, kakor jo poimenuje avtor, uporabil za eno od osrednjih tem svoje kandidature.