ZDA in EU pozivata k rešitvi pat pozicije v Egiptu

»Sedaj ni čas za iskanje krivcev, ampak za sprejemanje ukrepov, ki bi privedli k dialogu,« sta sporočila Kerry in Ashtonova.

Objavljeno
08. avgust 2013 10.26
EGYPT-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Združene države Amerike in Evropska unija so dan po spodletelem poskusu mednarodne skupnosti, da bi dosegli spravo med novimi egiptovskimi oblastmi in Muslimanskimi brati, vse strani, vpete v politično krizo v Egiptu, pozvale, naj naredijo konec nevarni pat poziciji, poroča britanska mreža BBC.

V skupni izjavi sta ZDA in EU sporočili, da še posebej veliko odgovornost v tem procesu nosi egiptovska vlada. Ta je včeraj napovedala, da bo s trgov v Kairu pregnala islamistične protestnike, ki zahtevajo vrnitev na začetku julija odstavljenega predsednika Mohameda Morsija. »Protestnike znova pozivamo, naj nemudoma odidejo, se vrnejo domov in na delo,« je včeraj dejal novi egiptovski premier Hazem el Beblavi in obljubil, da protestnikov, ki si rok niso umazali s krvjo, ne bodo preganjali.

V zadnjih petih tednih, vse od Morsijeve odstavitve, je v izgredih po državi umrlo več kot 250 ljudi. Zaradi zaostrovanja razmer so se reševanju politične krize pridružili diplomati ZDA, EU, Katarja in Združenih arabskih emiratov, a iz kabineta začasnega egiptovskega predsednika Alija Mansurja so včeraj sporočili, da jim je spodletelo pri posredovanju med prehodno vlado in Muslimanskimi brati. »Njihova prizadevanja niso obrodila želenih rezultatov. Faza diplomatskega reševanja se je danes končala,« so sporočili v izjavi za javnost.

Nove egiptovske oblasti so za neuspeh dogovora, pa tudi za nasilje, ki pretresa Egipt, v celoti obtožile Muslimanske brate. V izjavi so zapisale, da so pripadniki gibanja spodkopavali diplomatske napore tujih predstavnikov in s tem posledično netili nemire ter ogrožali nacionalno varnost.

Ameriški zunanji minister John Kerry in visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton sta v današnji skupni izjavi zapisala: »Čeprav do novih nasilnih spopadov do zdaj ni prišlo, ostajamo zaskrbljeni, ker vlada in voditelji opozicije še niso našli načina, kako narediti konec nevarni pat poziciji, in se dogovorili, kako uvesti otipljive ukrepe izgradnje zaupanja.«

Dodala sta, da razmere ostajajo krhke, tveganje za nadaljnjega prelivanja krvi in polarizacijo Egipta, ki ovira tudi gospodarsko okrevanje države, pa veliko. »Sedaj ni čas za iskanje krivcev, ampak za sprejemanje ukrepov, ki bi privedli k dialogu in pospešili tranzicijo,« sta še sporočila Kerry in Ashtonova.