ZDA: istospolni pari zabeležili pomembno zmago

Ameriško vrhovno sodišče je preklicalo kontroverzni zakon o obrambi poroke, ki to opisuje kot zvezo moškega in ženske.

Objavljeno
26. junij 2013 18.50
Supreme Court
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Istospolno usmerjeni pari so zabeležili pomembno zmago. Ameriško vrhovno sodišče je namreč preklicalo kontroverzni zakon o obrambi poroke (DOMA), ki to opisuje kot zvezo moškega in ženske. Omenjeni zakon je namreč istospolno usmerjenim poročenim parom onemogočal enake pravice in ugodnosti, kot so jih deležni partnerji iz mešanih zakonov.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je ameriško ustavno sodišče s petimi glasovi za in štirimi proti odločilo, da je zakon o obrambi poroke neustaven, saj ne spoštuje petega amandmaja ameriške ustave. Sodišče je tudi sklenilo, da bi morali biti legalno poročeni pari istospolno usmerjenih deležni enakih pravice kot heteroseksualni pari.

Zakon DOMA je sicer leta 1996 pod pritiskom republikancev podpisal tedanji ameriški predsednik Bill Clinton. Vse od tedaj so sicer tako Clinton kot številni kongresniki, ki so zakon sprva podprli, svojo podporo zakonu že umaknili.

Sodišče podprlo tudi poroke istospolnih parov v Kaliforniji

Ameriško ustavno sodišče je danes sicer sprejelo še eno pomembno odločitev za pravice homoseksualnih parov, in sicer je tlakovalo pot za vnovično možnost porok istospolnih partnerjev v Kaliforniji.