ZDA Izrael seznanile z načrti o napadu na Iran

Neimenovani predstavnik izraelske vlade je že zanikal, da je bil Netanjahu seznanjen z načrti ZDA o morebitnem napadu na Iran.

Objavljeno
29. julij 2012 15.21
ISRAEL-US-VOTE-DIPLOMACY-ROMNEY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Jeruzalem - Glavni svetovalec za varnost v administraciji ameriškega predsednika Baracka Obame naj bi po poročanju izraelskega časnika Haaretz izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja seznanil z načrti ZDA o morebitnem napadu na Iran. Neimenovani predstavnik izraelske vlade je navedbe časnika, ki jih povzema Slovenska tiskovna agencija, že zanikal.

Po poročanju časnika naj bi ameriški svetovalec za nacionalno varnost Tom Donilon s tem želel Izrael pomiriti, da je Washington pripravljen na vojaško posredovanje v Iranu, če diplomatski pogovori in sankcije Teherana ne bodo privedli do opustitve spornega jedrskega programa, poroča STA.

Donilon naj bi v začetki julija obiskal Izrael in se sestal z Netanjahujem, takrat pa naj bi mu tudi pojasnil načrte ZDA. Izraelska vlada je poročanje časnika že zanikala.

Kot poroča STA, je visoki predstavnik izraelske vlade, ki pa je želel ostati neimenovan, dejal, da navedbe ne držijo. »Donilon se ni srečal z Netanjahujem in mu ni predstavil načrtov za napad na Iran,« je dejal.

Na obisku v Jeruzalemu se sicer danes mudi republikanski kandidat za predsednika ZDA Mitt Romney. V pogovoru z Netanjahujem je Romney izrazil podporo ZDA Izraelu in poudaril, da iransko jedrsko grožnjo jemlje skrajno resno, poroča STA.

Poudaril je tudi, da ga zanima pogled Izraela na Iran, vključno z »nadaljnjimi akcijami«, ki bi jih lahko sprejeli, da bi prepričali Teheran v prenehanje izvajanja jedrskega programa. Zanimajo ga tudi stališča Izraela glede razmer v Siriji, Egiptu in drugod v regiji.

Netanjahu je ob tem dejal, da »se ne bi mogel bolj strinjati« z Romneyjevo izjavo, da največjo grožnjo svetu predstavlja iranski režim, ki bi posedoval jedrsko orožje.

»Biti moramo odkriti in priznati, da vse sankcije in diplomacija do zdaj niso obrodile sadov,« je dejal Netanjahu in dodal, da bi lahko delovala le »močna, verodostojna vojaška grožnja skupaj s sankcijami«.

Romney se je med enodnevnim obiskom v Izraelu sestal tudi s predsednikom Šimonom Peresom, sestal pa naj bi se še s predstavniki izraelske opozicije in palestinskim premiera Salamom Fajadom. V Izrael je prispel v okviru turneje iz Velike Britanije.

Iransko jedrsko vprašanje, pa tudi nevarnost razširitve konflikta v Siriji v sosednje države, pa bodo v središču turneje, ki jo bo ameriški obrambni minister Leon Panetta začel v ponedeljek. Obiskal bo Tunizijo, Egipt, Izrael in Jordanijo.

Izrael in ZDA so sicer prepričani, da je iranski jedrski program namenjen razvijanju jedrskega orožja in ne miroljubnim namenom, kakor trdi Teheran, a so se ZDA doslej odločile pritiskati na Iran z diplomacijo in sankcijami, še piše STA.