ZDA korak bližje prvemu proračunu po letu 2009

Proračun je podprlo 332 članov predstavniškega doma, 94 jih je bilo proti. Dogovor mora potrditi še senat.

Objavljeno
13. december 2013 11.55
USA-FISCAL/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Dobra volja na ameriške kapitolskem griču še kar vztraja. Potem ko so kongresniki pred dnevi sprejeli medstrankarski dogovor o ameriškem proračunu za prihodnji dve leti − in se s tem izognil nevarnosti vnovične proračunske blokade −, je predstavniški dom predlagani proračun včeraj tudi potrdil.

Proračun je po navedbah agencije AFP podprlo 332 članov predstavniškega doma, 94 jih je bilo proti. Dogovor mora potrditi še senat, ki bo to predvidoma storil prihodnji teden.

Novi proračun za prihodnje leto z 1012 milijardami dolarjev leži na pol poti med 967 milijardami dolarjev, ki jih je predlagal republikanski spodnji dom, ter 1058 milijardami dolarjev, ki so jih predlagali demokratski senatorji. Vojska bo dobila dodatni dve milijardi, nevojaški del proračuna pa dodatnih 22 milijard dolarjev, kar naj bi vladi omogočilo spodbujanje šolstva in vlaganje v infrastrukturo. Poraba se bo v skladu z dogovorom leto kasneje (2015) povečala še za dve milijardi, na 1014 milijard dolarjev.

Ameriški kongres je proračun zadnjič potrdil aprila leta 2009, ko so večino v obeh domovih kongresa zasedali demokrati. Od takrat naprej se je vlada financirala z začasnimi proračunskimi zakoni.