V Slavjansku na vzhodu Ukrajine pet mrtvih

Ukrajinske varnostne sile so vkorakale v mesto Slavjansk. Pet proruskih aktivistov je mrtvih, en ukrajinski vojak ranjen.

Objavljeno
24. april 2014 09.25
Posodobljeno
24. april 2014 09.30
TOPSHOTS-POLAND-UKRAINE-RUSSIA-US-BALTIC-POLITICS-CRISIS
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si; B. Č., zunanja politika
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si; B. Č., zunanja politika

19:14: V Kijevu vztrajajo pri »popolni lokalizaciji teroristične grožnje«, kakor je drevi Ukrajincem v televizijskem nagovoru sporočil njihov začasni predsednik Oleksandr Turčinov. Po njegovih besedah so oboroženi »morilci« in »teroristi, ki so za talca vzeli celotno donecko regijo, že zdavnaj prekoračili prag človeškosti«. Od Rusije je zahteval, naj neha podpirati teroriste, prebivalce pa pomiril, da bodo oblasti znale ohraniti državo, njeno suverenost in celovitost. »Z nami je Bog, z nami je resnica, z nami je Ukrajina,« je zaključil Turčinov.

19:13: Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinske oblasti danes ponovno obtožil, da so prekršile ženevski sporazum, saj da so zahtevale le razorožitev protestnikov na vzhodu, ne pa tudi skrajnih nacionalističnih skupin, kakor je Desni sektor, ki se še vedno oborožene sprehajajo po prestolnici. »Namesto da bi jih razorožili, so jih začeli legalizirati,« je dodal Putin. Namesto takšne poti, je svetoval ruski predsednik, bi morale ukrajinske oblasti ubrati pot dialoga med vsemi državljani ne glede na to, kje živijo.

19:03: Ukrajinske sile so se po današnjih spopadih umaknile, saj so se v Kijevu prestrašili, da bo čez mejo vdrla ruska vojska, so ukrajinskemu časniku Kyiv Post povedali neimenovani visoki predstavniki oblasti. Pred tem je ruski minister Sergej Šojgu zaradi zaostritev razmer v zahodni sosedi ukazal obnovitev vojaških vaj vzdolž ukrajinske meje, kjer je nameščenih po različnih podatkih od 30 do 50 tisoč ruskih vojakov. »Prisiljeni smo se tako odzvati. Dali so jim že dovoljenje za uporabo orožja proti mirnemu prebivalstvu. Če mi danes ne zaustavimo tega vojaškega stroja, bo prišlo do velikega števila mrtvih in ranjenih,« je izjavil Šojgu.

14:52: Evropska unija je sporočila, da ima ukrajinska vlada pravico braniti svojo suverenost, a pozvala vse strani, naj se osredotočijo na umiritev razmer. »Ukrajinski vladi povsem zaupamo, da bo uveljavila ženevski sporazum,« je povedal tiskovni predstavnik zunanjepolitične predstavnice EU Michael Mann. Poudaril je, da so se vse strani - Bruselj, Washington, Moskva in Kijev - prejšnji teden zavezali, da bodo svoj vpliv izrabili za razorožitev oboroženih skupin in vladi pomagali prevzeti nadzor nad območji. »Zadnji dogodki kažejo, da v nekaterih primerih /.../ vsi niso pripravljeni spoštovati obljubljenega.«

13:50: Francoska AFP poroča, da so prebivalci in oboroženi aktivisti ostajajo pozorni, a da vlada napet mir.

12:45: Ruski predsednik Vladimir Putin je uporabo vojske na vzhodu Ukrajine »označil za zločin zoper lastno ljudstvo« in Kijevo posvaril pred »resnimi posledicami«. »Gre za kazenski ukrep, ki bo brez dvoma imel posledice tako za tiste, ki so sprejeli te odločitve, kot za naše medvladne odnose.« O kakšnih posledicah govori, ni pojasnil.

V Sankt Peterburgu se je obregnil tudi ob sankcije, ki jih je proti Rusiji sprejel Zahod. »Vsi vedo, da sankcije v modernem svetu nimajo nobenega učinka. Čeprav jih na drugi strani ne bi ravno opisal kot pozitivne,« je dejal.

12:30: Iz notranjega ministrstva so sporočili, da so ukrajinske sile v Slavjansku ubile najmanj pet proruskih aktivistov. »Med spopadi je bilo uničenih do pet teroristov.« En ukrajinski vojak je ranjen, tri kontrolne točke ob vhodu v mesto, ki so jih nadzirali separatisti, so uničene.

12.00: Ruski RT poroča, da je policija začetek protiteroristične operacije v Slavjansku najavila prek zvočnikov, posebno vozilo, je civiliste svarilo naj se umaknejo na varno. Večina trgovin, vrtcev in šol je zaprtih

11:06: V mesto Slavjansk so vstopila vojaška oklepna vozila.

10:43: Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da v ukrajinskem mestu Slavjansk odmevajo streli. Ena od cestnih zapor proruskih aktivistov je v plamenih.

****

Z včerajšnjim prihodom prvih 150 ameriških vojakov na Poljsko, ki so sicer nameščeni v italijanskem oporišču Vicenza, je Washington začel uresničevati obljube po okrepljeni vojaški prisotnosti na vzhodu Evrope.

»Vsak dan si prizadevamo za močno obrambo naše države, a v svetu, ki se nenehno spreminja in je poln groženj, potrebujemo močne in neomajne zaveznike, kot so ZDA in Nato,« je včeraj pripadnike 173. zračne brigade, ki bodo nastanjeni v kraju Drawsko Pomorskie, ob prihodu pozdravil poljski obrambni minister Tomasz Siemoniak.

V prihodnjih dneh bo v Estonijo, Litvo in Latvijo pripotovalo še 450 ameriških vojakov. Vojaške vaje bodo na območju potekale vse do konca leta. »Cilj je, da ne vadimo le za šov. Opravili bomo nekaj zelo dobrih in napornih pehotnih treningov s poljsko šesto zračno brigado,« je povedal major Michael Weisman.

Proruski aktivisti pregnani iz dveh krajev

Medtem ko se na vzhodu Evrope pripravljajo na začetek vojaških vaj, so ukrajinske oblasti na vzhodu države začele ponovno izvajati protiteroristično operacijo in dosegle prvo zmago. Iz ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da jim je uspelo iz rok proruskih aktivistov iztrgati manjši kraj Sviatohirsk, ki leži nedaleč od Slavjanska.

»Posebnim enotam notranjega ministrstva je uspelo osvoboditi Sviatohirsk izpod nadzora nezakonitih oboroženih separatističnih skupin. Pripadniki, ki so sodelovali v protiteroristični operaciji, so nezakonite oborožene skupine pregnali iz vasi. Žrtev ni bilo,« so zapisali v kratkem sporočilu za javnost. Na tamkajšnjih ulicah zdaj patruljirajo policisti.

Kyiv Post poroča, da je Sviatohirsk strateško pomemben kraj, saj leži na meji med tremi območji − Doneckom, Harkovom in Luhanskom. Nič pa ne kaže, da bi zmaga v sosednjem kraju kakorkoli omajala proruske aktiviste v Slavjansku. Predstavnik tamkajšnjih upornikov in samooklicani župan Vjačeslav Ponomarjov je za BBC povedal, da bo iz tega mesta naredil nov Stalingrad.

Danes jim je uspelo osvoboditi tudi mestno hišo v obmorskem kraju Mariupol in odbiti napad na vojaško bazo v kraju Artemivsk, prav tako na vzhodu države. »Napadalce smo odgnali, imeli so precejšno izgubo,« je povedal začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov. Njegove navedbe so potrdili tudi na notranjem ministrstvu, od koder so še sporočili, da je napad vodil »ruski vojak«.

Lavrov: Ukrajina le figura v geostrateški igri

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer včeraj znova posvaril, da se bo Rusija vsekakor odzvala, če bo napadena. »Napad na Ruse je napad na Rusko federacijo,« je povedal v intervjuju za RT.

Po poročanju francoske AFP, ki povzema Interfax, pa je danes dejal, da je Ukrajina le »figura v geostrateški igri« in da so ZDA in EU v državi poskušale sprožiti revolucijo. »ZDA in EU so v Ukrajini poskušale sprožiti, recimo stvarem kar tudi so, še eno 'barvno revolucijo', s katero so na neustaven način spremenili režim,« je povedal in nadaljeval: »Naši zahodni partnerji, najprej in predvsem pa Združene države, so se hoteli vesti kot zmagovalci hladne vojne in se hoteli pretvarjati, da lahko ignorirajo Rusijo v evropskih zadevah in sprejemajo odločitve, ki neposredno škodijo ruskim varnostnim interesom.«