ZDA odgovarjajo S. Koreji z dodatnima bojnima ladjama

Severna Koreja je konec marca zagrozila, da bo izvedla nove jedrske teste, pred kratim pa je izvedla več raketnih poskusov.

Objavljeno
06. april 2014 11.13
Posodobljeno
06. april 2014 11.43
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Tokio - ZDA bodo v odgovor na »provokativna« dejanja Severne Koreje do leta 2017 na Japonsko poslale dve dodatni bojni ladji tipa aegis, je danes v Tokiu oznanil ameriški obrambni minister Chuck Hagel.

Severna Koreja je konec marca zagrozila, da bo izvedla nove jedrske teste, v zadnjih tednih pa je izvedla tudi več raketnih poskusov.

»V odgovor na Pjongjangov vzorec provokativnih in destabilizirajočih dejanj, vključno z zadnjimi raketnimi poskusi, ki so kršili resolucije Varnostnega sveta ZN, danes oznanjam, da nameravajo ZDA do leta 2017 na Japonsko poslati dve dodatni ladji z bojnim sistemom aegis,« je po pogovorih z japonskim kolegom Icunorijem Onodero novinarjem povedal Hagel.

Bojni ladji se bosta tako pridružila petim ameriškimvojaškim ladjam, ki so že nameščene na Japonskem.

ZDA so sicer že oktobra lani na japonsko poslale drugi radar s sistemom za zgodnje odkrivanje, ki je nameščen v Kjotu, medtem ko so na Aljaski povečale število sistemov za prestrezanje raket. »Ti koraki bodo zelo okrepili našo sposobnost, da tako Japonsko kot ZDA branimo pred grožnjo severnokorejskih balističnih raket«, je dejal Hagel.

Severna Koreja je minuli mesec med drugim poskusno izstrelila dve balistični raketi srednjega dosega, ki bi lahko dosegli Japonsko. Tokio naj bi v odgovor svojim silam zaukazal uničenje severnokorejskih raket, ki bi se znašle v japonskem zračnem prostoru, v Japonsko morje pa je napotil svoje ladje aegis.

Izstrelitve, ki so sicer po navedbah poznavalcev predvsem odgovor na skupne vojaške vaje ameriške in južnokorejske vojske, so naletele na ostre obsodbe Seula in Washingtona, minuli teden pa jih je obsodil tudi Varnostni svet ZN. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je ta teden posvaril, da je situacija na Korejskem polotoku »zelo resna.«