ZDA proti Rusiji uvajajo nove sankcije

Vladimir Putin je že opozoril, da nove sankcije vodijo v rusko-ameriške odnose v slepo ulico.

Objavljeno
17. julij 2014 10.41
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je pozno zvečer po srednjeevropskem času v sredo v Washingtonu potrdil uvedbo novih ameriških sankcij proti Rusiji in dejal, da bo rusko vodstvo znova spoznalo, da imajo dejanja posledice. Hkrati z ZDA je nekoliko milejše dodatne sankcije sprejela EU. Ruski predsednik Vladimir Putin je v današnjem odzivu opozoril je, da se bodo sankcije ZDA vrnile kot bumerang in da vodijo rusko-ameriške odnose v slepo ulico, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Obama je dejal, da je sankcije proti nekaterim največjim podjetjem in finančnim ustanovam Rusije potrdil zaradi nadaljevanja provokacij v Ukrajini. »Vedno znova sem opozarjal Rusijo, da mora zaustaviti pretok orožja in borcev čez ukrajinsko mejo, da pritisne na separatiste naj izpustijo talce in sprejmejo premirje, sprejme pogovore z mednarodnim posredovanjem in sprejme opazovalce na meji,« je povedal Obama.

»To sem dal jasno vedeti neposredno gospodu Putinu, vendar pa Rusija doslej ni sprejela nobenega od ukrepov, ki sem jih omenil. Sankcije so bistvene, vendar tudi usmerjene. Prirejene so tako, da bodo imele maksimalni učinek na Rusijo in minimalni učinek na ameriška podjetja. Rusko vodstvo bo znova spoznalo, da imajo dejanja posledice,« je dejal Obama, pri čemer je predvsem mislil na kolega predsednika Vladimirja Putina.

Putin očita ZDA »agresivno zunanjo politiko«

»Brez dvoma vodijo rusko-ameriške odnose v slepo ulico in jim povzročajo zelo resno škodo,« je med obiskom v Braziliji dejal Putin. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo ukrepi škodili dolgoročnim nacionalnim interesom ZDA in ameriškega naroda.

Putin je še dejal, da si bo Moskva vzela čas in pretehtala morebitne posledice novih sankcij, preden se bo odločila za odgovor. »Treba je pogledati, kaj so te sankcije, jih temeljito preučiti, brez naglice, v miru.«

Ruski predsednik je po poročanju STA ZDA obtožil, da se obnašajo agresivno, pri čemer je omenil Irak, Libijo in Afganistan. Ameriške oblasti po njegovih besedah vodijo »agresivno zunanjo politiko, pri čemer so precej neprofesionalne«.

Obenem je izrazil upanje, da bo prevladal zdrav razum in da bosta državi vse spore rešili po diplomatski poti. »Žalostno je, da gredo naši partnerji sami po tej poti. Vendar mi nismo zaprli vrat pogajalskemu procesu, da bi izšli iz te situacije,« je dodal.

Sankcije zaostruje tudi EU

ZDA in EU so se v sredo odločile za zaostritev sankcij zoper Rusijo zaradi Ukrajine. Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bosta ustavili nove naložbe v Rusijo, je po poročanju STA povedal neimenovan diplomatski vir.

EU bo poleg tega razširila sankcije, ki ciljajo na ruska podjetja, povezana z dejanji, ki spodkopavajo ukrajinsko suverenost, kakor tudi tiste, ki so odgovorni za rusko pripojitev polotoka Krim, je po poročanju agencije še povedal vir. EU je doslej uvedla sankcije proti 72 Rusom in Ukrajincem, proti podjetjem pa ni.

Za občutno zaostritev ekonomskih sankcij zoper Moskvo so se danes odločili tudi v ZDA. Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da gre za najstrožje sankcije proti ruskemu gospodarstvu doslej, še posebej obrambnemu, energetskemu in finančnemu sektorju.

Sankcije naj bi doletele med drugim ruski banki Gazprombank in VEB ter energetska velikana Rosneft in Novatek. Sankcije omejujejo njihov dostop do ameriških kapitalskih trgov, poroča STA. Med obrambnimi podjetji pa je pod sankcijami tudi Koncern Kalašnikov, ki proizvaja slavno avtomatsko orožje.