Rusija pozvala Kijev k prekinitvi vojaških operacij na vzhodu

Proruski uporniki v mestu Slavjansk so zajeli sedem članov opazovalne misije OVSE.

Objavljeno
25. april 2014 08.49
Posodobljeno
25. april 2014 12.27
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

19:47: Rusija je Kijev danes pozvala, naj prekine vse vojaške operacije zoper proruske upornike na vzhodu države in umakne svoje sile. »S tem se bodo razmere lahko začele umirjati,« so sporočili iz ruskega ministrstva za zunanje zadeve. Po pročanju AFP so še dodali, da Rusija podpira implementacijo ženevskega sporazuma, ki so ga sklenili prejšnji teden.

19:20: Iz ukrajinskega notranjega ministrstva so sporočili, da so proruski uporniki v mestu Slavjansk zajeli sedem članov opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). »Blizu vhoda v Slavjansk so neznane osebe ustavile avtobus z 13 potniki, med katerimi je bilo sedem predstavnikov OVSE, pet predstavnikov oboroženih sil Ukrajine in voznik vozila,« so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu. Nadaljevali so, da so uporniki zajete osebe odvedli v okupirano stavbo varnostne službe v mestu in zahtevali pogovor »s pristojnimi predstavniki Ruske federacije«.

Predstavnik proruskih upornikov v mestu Vjačeslav Ponomarjov je pozneje dejal, da je bil na avtobusu prisoten »vohun«. »Na krovu je bila oseba, ki dela za vodstvo ukrajinske vojske. Gre za vohuna.« Na vprašanje, ali so zajeti aretirani, je odgovoril: »Ne vem. Z njimi se ukvarja moje osebje«.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so iz sedeža organizacije OVSE na Dunaju sporočili, da ne pogrešajo nobenega člana njihove glavne misije v Ukrajine. So pa dodali, da je na vzhodu države prisotna manjša misija neoboroženih predstavnikov OVSE, ki delujejo pod nemškim poveljstvom.

17:18: Proruski uporniki v vzhodnem Ukrajinskem mestu Slavjansk so danes prisegli, da ne bodo klonili. »Ne bomo predali mesta. Upirali se bomo, dokler bo to mogoče. Mesto je blokirano. Pripravljeni smo ga braniti,« je povedal njihov predstavnik Vjačeslav Ponomarjov.

Ukrajinske sile, ki so včeraj vkorakale v Slavjansk, so danes okoli mesta sklenile krog, da bi preprečile morebiten prihod dodatnih uporniških sil. Ponomarjov je medtem javno pozval k namestitvi ruskih sil, ki bi na območju delovale kot »mirovniki«.

17:00: Nemška kanclerka Angela Merkel je po današnjem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, nekaj ur pozneje pa se je skupaj z drugimi evropskimi voditelji pogovarjala še s predsednikom Barackom Obamo, sporočila, da bodo zunanji ministri EU v kratkem razpravljali o novih sankcijah zoper Rusijo. »Glede na to, da ni bilo napredka, je čas, da premislimo - in ne le premislimo, ampak tudi ukrepamo - o možnostih novih sankcij. Iz tega razloga se bodo evropski zunanji ministri sestali v najkrajšem možnem času.« Po njenih besedah, bo šlo za usklajene ukrepe članic EU in držav G7.

16:16: Nemški zunanji minister je med današnjim obiskom Tunizije pozval k umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine. »Ni ostalo veliko časa, da zaključimo s to norostjo,« je povedal in dodal, da je napočil čas, da znova prevlada razum tako pri tistih, ki so v konflikt vpleteni znotraj Ukrajine in tistih, ki jih podpirajo od zunaj.

14:19: Tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda je uvedla preliminarno preiskavo zločinov, zagrešenih pred in med padcem ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Kot so pojasnili na sodišču, bo tožilstvo s tem ugotovilo, ali so izpolnjeni kriteriji za polno preiskavo, piše STA.

12:54: Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je z ZDA pripravljeno na nepristranske in konstruktivne pogovore za stabilizacijo razmer v Ukrajini.

12:46: Ukrajinske posebne enote so na vzhodu države sprožile drugo fazo protiteroristične operacije. Kot s sporočili iz urada začasnega predsednika Oleksandra Turčinova, so se odločili za popolno blokado mesta Slavjansk, kjer je bilo med včerajšnjimi spopadi ubitih pet ljudi. »Operacija se bo nadaljevala. Njen cilj je blokirati teroriste v Slavjansku in preprečiti žrtve med civilisti,« so dodali.

12:39: Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da se bo z evropskimi voditelji še danes pogovarjal o krizi v Ukrajini. Dodal je, da je pripravljen poostriti sankcije proti Moskvi, če bo Rusija še naprej zaostrovala razmere.

12:38: Ruski predsednik Vladimir Putin je krajino posvaril, da bi vsakršna prekinitev sodelovanja z Moskvo ukrajinskemu obrabnemu sektorju prinesla kritične posledice, poroča Interfax.

12:33: Začasni ukrajinski predsednik vlade Arsenij Jacenjuk je Rusijo obtožil, da hoče z vojaško in politično okupacijo Ukrajine zanetiti tretjo svetovno vojno in oblikovati konflikt, ki se bo razširil v še druge dele Evrope. »Svet ni pozabil druge svetovne vojne, Rusija pa želi začeti tretjo svetovno vojno,« je dodal po navedbah agencije AFP.

***

Kijev, Moskva − Ukrajina vztraja pri protiteroristični operaciji, uperjeni proti proruskim separatistom na vzhodu države, Rusija nadaljuje vojaške vaje ob zahodni meji, mednarodna skupnost pa poziva k umiritvi napetosti.

Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov je že sinoči napovedal nadaljevanje operacije na vzhodu države in zagotovil, da se Kijev pred teroristično grožnjo ne bo uklonili. Notranji minister Arsen Avakov pa je danes zavrnil navedbe, da je Kijev zaradi groženj Moskve oziroma nevarnosti vdora ruskih sil, nameščenih ob vzhodni ukrajinski meji, suspendiral operacijo, poroča Reuters. Kijev ima zadosti vojaških sil, da lahko pri ofenzivi vztraja 24 ur na dan, je dodal. Zagotovil je, da se operacija nadaljuje in dodal, naj bodo teroristi previdni, civilisti pa da se nimajo česa bati.

Kerry Rusijo obtožil destabilizacije Ukrajine

Prav nič manjše kot stopnjevanje napetosti na vzhodu Ukrajine pa ni zaostrovanje retorike v mednarodni skupnosti. Ameriški zunanji minister John Kerry je Rusijo tako posvaril, naj v Ukrajini ne naredi napake, ki jo bo drago stala, in dodal, da je priložnosti za Moskvo vse manj. Kerry je Kremelj obtožil poskusov, da bi z ustrahovanjem sabotiral demokratični proces in ruske vojaške vaje na zahodu države opisal kot grozeče. »Popolnoma jasen bom: če bo Rusija nadaljevala v tej smeri, to ne bo zgolj velika napaka, bo tudi draga napaka,« je dejal in dodal, da je Washington, ki že pripravlja nove gospodarske sankcije proti Moskvi, pripravljen ukrepati.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po drugi strani ZDA in Evropsko unijo obtožil, da Ukrajino izrabljata za lastne geopolitčne igrice. Dejal je, da Washington proti Rusiji vodi kampanjo klevetanja, izjave ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja glede ukrajinske krize pa je označil za nesprejemljive. Lavrov je dejal, da je vsa moč ameriške propagande usmerjena v klevetanje Rusije in vseh, ki protestirajo proti nelegalnim dejanjem Kijeva. Ta da poskuša prepovedati ruski jezik, vse Ruse pa označuje za sovražnike, ki jih je treba ubiti.

Washington je tudi obtožil, da spreminja sporazum o zmanjšanju napetosti v Ukrajini, dosežen v Ženevi. »Rusija bo odločno prispevala k deeskalaciji konflikta, toda pri tem se ne smejo pojavljati enostranske zahteve. Trenutno nam jih postavljajo, pri čemer imam v mislih predvsem ZDA, ki imajo neverjetno sposobnost, da vse obrnejo na glavo,« je po pisanju Reutersa dejal Lavrov. Dodal je, da bodo začasne ukrajinske oblasti odgovarjale za krvavi zločin na vzhodu Ukrajine.

Kijev je namreč včeraj proti proruskim separatistom v mestu Slavjansk sprožil »protiteroristično operacijo«, v kateri je umrlo pet ljudi. Ukrajinske sile so se pozneje umaknile. Po nekaterih navedbah so se za umik odločile zaradi nevarnosti vdora ruske vojske čez vzhodno mejo, kar pa so ukrajinske oblasti pozneje zanikale in sporočile, da so se hotele izogniti nadaljnjim smrtnim žrtvam, saj so separatisti civiliste uporabljali za živi ščit.

O spopadih so včeraj poročali tudi iz krajev Artemivsk, kjer so proruski separatisti napadli vojaško oporišče, in iz pristaniškega mesta Mariupol, kjer so posebne ukrajinske enote prevzele nadzor nad zasedeno mestno hišo.

Včerajšnji spopadi so bili najbolj krvavi po dogovoru iz Ženeve. Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinske oblasti ponovno obtožil, da so prekršile ženevski sporazum, in jih posvaril, da bodo sledile resne posledice. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je zaradi zaostritev razmer v zahodni sosedi zatem ukazal obnovitev vojaških vaj vzdolž ukrajinske meje, kjer je po različnih podatkih nameščenih od 30.000 do 50.000 ruskih vojakov. »Prisiljeni smo se tako odzvati. Dali so jim že dovoljenje za uporabo orožja proti mirnemu prebivalstvu. Če danes ne zaustavimo tega vojaškega stroja, bo  veliko mrtvih in ranjenih,« je izjavil Šojgu.