ZDA selijo 9000 marincev z Okinave

Na Okinavi jih bo tako v skladu z dogovorom ostalo še 10.000.

Objavljeno
27. april 2012 11.52
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington/Tokio - ZDA in Japonska sta v četrtek dosegli dogovor o tem, da bodo približno 9000 ameriških marincev z japonskega otoka Okinava preselili na ameriško otočje Guam, Havaje in v Avstralijo. Na Okinavi jih bo tako v skladu z dogovorom ostalo še 10.000.

Gre za korak, za katerega Washington upa, da bo pripomogel k zmanjšanju napetosti v odnosih med državama zaradi ameriške vojaške prisotnosti, piše Slovenska tiskovna agencija. Dogovor podrobne časovnice ne navaja, pač pa pojasnjuje, da naj bi preselitev izvedli čim prej v skladu z »operativnimi zmogljivostmi«.

Obe strani obenem v novem dogovoru o prerazporeditvi ameriških vojaških sil nista izključili preselitve ameriških enot iz zračnega oporišča marincev Futenma s sedanje mestne na drugo obalno lokacijo na otoku. S to rešitvijo pa se ne strinjajo prebivalci otoka, ki želijo sporno bazo povsem zapreti.

Pri tem ne gre le za njihovo nasprotovanje ameriških vojaški prisotnosti, temveč so razlog njihovega nezadovoljstva tudi zločini ameriških enot. Gre zlasti za odmeven primer posilstva 12-letne deklice leta 1995, po katerem sta se Tokio in Washington leta 1996 odločila za zaprtje Futenme.