ZDA začele uničevati kemično orožje iz Sirije

Uničevanje okoli 600 ton materiala bo predvidoma trajalo kakih 60 dni.

Objavljeno
08. julij 2014 10.23
Syria Chemical Weapons
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Ameriška mornarica je začela uničevati kemično orožje iz Sirije, je v ponedeljek sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. Orožje, ki ga je režim predsednika Bašarja al Asada izročil mednarodnim inšpektorjem, uničujejo na tovorni ladji MV Cape Ray v mednarodnih vodah, piše Slovenska tiskovna agencija.

Iz Sirije so na ladjo natovorili različne kemikalije, od surovin za izdelavo živčnega strupa sarin do plina iperit. Polkovnik Steve Warren je novinarjem povedal, da bo uničevanje okoli 600 ton materiala trajalo kakih 60 dni.

Ladja Cape Ray je v sredo odplula iz italijanskega pristanišča Gioia Tauro in se nahaja nekje v mednarodnih vodah. Strupe so začeli nevtralizirati s posebnim sistemom hidrolize, piše STA. Kar bo še ostalo nevarnega, bodo poslali na odlagališča, ki so opremljena za ravnanje z nevarnimi snovmi. Američani zagotavljajo, da onesnaženja morja ali zraka ne bo.

Sirija kemično orožje uničuje v skladu z lanskim dogovorom med ZDA in Rusijo. Uničiti bi ga sicer morala do 30. junija letos. Del arzenala bodo uničili na Finskem ter v Veliki Britaniji in ZDA, dodaja STA.