Zdravnik, ki je pomagal pri lovu na bin Ladna, gladovno stavka

Šakil Afridi, ki je bil zaradi izdaje obsojen na 33 let zapora, protestira proti nečloveškim pogojem v zaporu.

Objavljeno
29. november 2012 18.29
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - Pakistanske oblasti so pogoje bivanja za pakistanskega zdravnika Šakila Afridija zaostrile potem, ko je 11. septembra spregovoril z novinarji ameriške televizije Fox News. Preiskava, ki je sledila intervjuju, je razkrila, da je Afridi paznike podkupil v zameno za njihov mobilni telefon. Septembra je opravil skupno 58 telefonskih pogovorov, poleg svojih svojcev je govoril tudi z novinarji.

Po preiskavi so pakistanske oblasti šest paznikov zapora v Pešavarju suspendirale, Afridija pa zaprle v samico ter mu onemogočile kakršnokoli komunikacijo z zunanjimi svetom.  »Po intervjuju, v katerem je dr. Šakil Afridi izrekel več resnih obtožb na račun državne obveščevalne službe, so pristojni v zaporu njegovim svojcem in odvetnikom prepovedale obiske. V protest je Šakil začel z gladovno stavko,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal anonimni vir iz zapora.

Predstavniki ameriške vlade so 40-letnega zdravnika, ki je več let tesno sodeloval s Cio, razglasili za junaka. Da ni storil nič nezakonitega, je prepričana tudi njegova družina. »Ne pustijo mu, da bi se srečal z nami, njegovim bratom in drugimi člani družine,« je povedal njegov odvetnik.

Šakil Afridi je bil maja letos obsojen zaradi izdaje, potem ko je ameriški osrednji obveščevalni službi Cia pomagal pri lovu na zloglasnega terorista Osamo bin Ladna. Na njihovo pobudo je marca lani iz območja Kiber odpotoval v Abotabad, kjer je organiziral lažna brezplačna cepljenja proti hepatitisu B, pri tem pa otrokom jemal vzorce DNK. Cilj lažnega programa je bilo pridobiti vzorec krvi otrok, ki so živeli v dobro zaščiteni zgradbi v Abotabadu, in preveriti ali se njihov DNK ujema z vzorcem krvi sestre Osame bin Ladna, ki je leta 2010 umrla v Bostonu.

Afridi je v telefonskem pogovoru za televizijsko mrežo Fox News nekaj mesecev pozneje dejal, da se ni zavedal, da sodeluje v operaciji, katere cilj je bilo ubiti vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. »Sklepal sem, da v poslopju [v pakistanskem mestu Abotabad, kjer so ameriški vojaki 2. maja lani ubili bin Ladna] bivajo teroristi, nisem pa vedel, kdo. Bil sem povsem šokiran. Nisem si mislil, da bi lahko bil povezan z bin Ladnovim ubojem,« je dejal zdravnik.