Zdravnik, politik, boksar, obtoženec

David Rath je pozornost pritegnil leta 2006, ko sta pred kamerami po boksarsko obračunala s tedanjim podpredsednikom vlade.

Objavljeno
20. avgust 2013 19.49
R. Z., Delo
R. Z., Delo

Praga − Medtem ko Češko hromi politična kriza, ki jo je zakuhala neka druga korupcijska afera, se je v Pragi začelo sojenje nekdanjemu ministru, poslancu in guvernerju Osrednje češke pokrajine Davidu Rathu.

Tega je policija maja lani zasačila z roko v vreči, pri prejemanju sedmih milijonov kron (270.000 evrov) domnevne podkupnine. Sojenje je pritegnilo veliko pozornosti, saj se je na zatožni klopi znašel eden najbolj prepoznavnih čeških politikov, hkrati pa je to prvi v nizu korupcijskih škandalov na Češkem, ki je prišel na sodišče.

Leta 1965 rojeni David Rath je po poklicu zdravnik, ki je v politiko vstopil leta 1994. Med letoma 1998 in 2005 je bil predsednik češke zdravniške zbornice, nato je zasedel položaj ministra za zdravstvo. Od leta 2008 pa do lanske aretacije je bil tudi guverner Osrednje češke pokrajine. Veliko pozornost medijev je sicer pritegnil že leta 2006, ko sta pred kamerami po boksarsko obračunala s tedanjim podpredsednikom vlade, zobozdravnikom Miroslavom Mackom.

V sodnem procesu zaradi prejemanja podkupnine Rath trdi, da je nedolžen, da je padel v policijsko past in da se bo na sojenju boril, čeprav ne verjame v pravičnost procesa. Tožilstvo dokazuje, da je Rath že pred aretacijo prejel 16 milijonov kron (620.000 evrov) podkupnine v zameno za vplivanje na natečaj za rekonstrukcijo nekega gradu, zadnjo predajo pa je nato preprečila policija. Nekdanji član socialdemokratske stranke, ki je iz njenih vrst izstopil po aretaciji, je osumljen tudi prirejanja razpisov pri nabavi medicinske opreme za javne bolnišnice in poskusa goljufije pri pridobivanju evropskega denarja. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do dvanajst let zapora.