Zdravniki se borijo za življenje Jovanke Broz

Nekdanjo jugoslovansko prvo damo so danes v izredno slabem zdravstvenem stanju pripeljali v bolnišnico.

Objavljeno
23. avgust 2013 17.56
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - Srbski mediji poročajo, da so nekdanjo prvo jugoslovansko damo Jovanko Broz danes ob 13.30 uri sprejeli v bolnišnico. Kot je pozneje pojasnil direktor urgentnega oddelka kliničnega centra v Beogradu Zlatibor Lončar je njeno zdravstveno stanje resno.

Lončar je po poročanju Tanjuga zavrnil navedbe nekaterih srbskih medijev, da je doživela lažji srčni napad. Dejal je, da je v bolnišnico prišla v izredno slabem stanju - imela je preležanine, na prsnem košu pa večjo rano neznanega izvora. »Takoj smo jo začeli zdraviti. Zdravniki se borijo za njeno življenje,« je povedal in dodal, da prve analize kažejo na začetno fazo sepse. »Kot vem, sta jo pripeljala dva sorodnika. Dlje časa je odklanjala zdravljenje, tako da je njeno telo v razmeroma zanemarjenem stanju,« je še povedal.

V bolnišnici jo je okoli 17.30 ure obiskal srbski premier Ivica Dačić.

Jovanka Broz se je z Josipom Brozom Titom poročila leta 1952 in z njim živela vse do konca njegovega življenja leta 1980. Po njegovi smrti so njeno premoženje nacionalizirali, več let pa je nato životarila v hišnem priporu. Šele leta 2006 je srbska vlada začela skrbeti za obnovo njene hiše v beograjskem naselju Dedinje. Leta 2009 je po 29 letih čakanja znova dobila potni list.

Kljub temu, da se vse od soprogove smrti izogiba pozornosti javnosti, medijsko zanimanje zanjo še ni splahnelo. Enega zadnji odmevnejši intervjujev je dala za Večernje novosti, v katerem je svoje življenje povzela v dveh stavkih:  »Bog mi je dal čudovito življenje poleg Tita« in »Čeprav mi je bilo veliko let lepo, sem bila še več let preganjana, mučena in maltretirana.«