Ukrajinska nuklearka v Zaporožju je znova priključna na omrežje

Zaradi poškodbe daljnovodov so v četrtek največjo jedrsko elektrarno v Evropi prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja.
Fotografija: Jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki leži na jugu Ukrajine, je ruska vojska zasedla v začetku marca. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki leži na jugu Ukrajine, je ruska vojska zasedla v začetku marca. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, ki je pod zasedbo ruskih sil, so danes znova priklopili na električno omrežje, od katerega so jo odklopili v četrtek, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ukrajinski operater nuklearke Energoatom. V četrtek poškodovane daljnovode so namreč popravili že prej.

»Enega od reaktorjev elektrarne smo danes ob 14.04 po lokalnem času znova priklopili na omrežje,« je operater sporočil na Telegramu ter zagotovil, da vsi varnostni sistemi normalno delujejo. Dodali so, da reaktor znova proizvaja elektriko za potrebe Ukrajine, moč njegovega delovanja pa postopoma povečujejo. »Zaposleni v elektrarni Zaporožje so resnični junaki, ki zagotavljajo jedrsko varnost Ukrajine in celotne Evrope,« so še zapisali v sporočilu. V nuklearki, ki je pod ruskim nadzorom, še naprej namreč deluje ukrajinsko osebje.

Zaradi poškodbe daljnovodov so v četrtek to največjo jedrsko elektrarno v Evropi prvič v njeni 40-letni zgodovini odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Takrat so v Energoatomu pojasnili, da so nuklearko odklopili iz omrežja, potem ko so požari na območju termoelektrarne, ki se nahaja v bližini, dvakrat povzročili prekinitev delovanja zadnjega daljnovoda, ki povezuje elektrarno z električnim omrežjem. Ostale tri daljnovode so po njihovih navedbah pred tem poškodovale ruske sile »v terorističnih napadih«.

Danes je ukrajinski operater na Telegramu sporočil, da so daljnovod popravili in da potekajo dela v okviru priprav na vnovično priključitev delujočih reaktorjev na električno omrežje. Dodali so, da z varnostnim sistemom jedrske elektrarne ni težav in da ta preko ukrajinskega električnega sistema prejema potrebno električno energijo.

Jedrska elektrarna v Zaporožju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Jedrska elektrarna v Zaporožju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Zelenski Moskvo obtožil, da je Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtkovem rednem večernem nagovoru za odklop nuklearke v Zaporožju obtožil ruske sile, ki so obstreljevale še zadnji delujoči daljnovod. Moskvo je obtožil, da je »Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe«.

»Če se dizelski generatorji ne bi vklopili, če se avtomatika in naše osebje elektrarne ne bi odzvali po izpadu elektrike, bi se že ukvarjali s posledicami jedrske nesreče,« je dejal.

Predstavniki ruskih okupacijskih oblasti v regiji Zaporožje so medtem za poškodbo daljnovoda obtožili obstreljevanje ukrajinskih sil. Trdijo tudi, da je prišlo samo do kratke prekinitve dobave elektrike, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, ki navaja ruske tiskovne agencije.

Jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki leži na jugu Ukrajine, je ruska vojska zasedla v začetku marca. Strani se medsebojno obtožujeta za obstreljevanja na območju, zaradi katerega narašča zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede možnosti jedrske katastrofe. Zato si prizadejo za obisk inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Na obisk sta pristali obe strani.

Svetovalka ukrajinskega ministra za energetiko Lana Zerkal je v četrtek za medije povedala, da je obisk inšpektorjev IAEA v nuklearki »načrtovan za prihodnji teden« in da zdaj delajo na tem, kako bodo prišli do nje.

Kasneje pa je izrazila dvom, da se bo to zgodilo, saj Rusija, »kljub uradnemu pristanku, da inšpektorji potujejo po ukrajinskem ozemlju, umetno ustvarja ovire, da ne morejo priti do nuklearke«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: