Madžarska se še upira embargu na rusko nafto

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 75. dan vojne.
Fotografija: Madžarska še ni pristala na embargo na rusko nafto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Madžarska še ni pristala na embargo na rusko nafto. FOTO: Reuters

21.45 Janša sodeloval na spletni paradi v podporo Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj s še nekaj evropskimi voditelji z nagovorom sodeloval na spletni paradi, imenovani Solidarnost za zmago, ki je bila predvajana na ukrajinski nacionalni televiziji. Dogodek, na katerem so demokratični evropski voditelji izrazili solidarnost z Ukrajino, je potekala kot odgovor na rusko vojaško agresijo.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so s spletno parado po besedah organizatorjev želeli izpostaviti, da »brutalna ravnanja ruske agresorske vojske v 21. stoletju niso sprejemljiva in da demokratični svet izraža absolutno nestrinjanje z množičnimi pomori, genocidom in trpljenjem nedolžnih otrok, žensk, moških oziroma celotnega ukrajinskega naroda«.

Janša je v svojem nagovoru med drugim povedal, da je svet pred 77. leti praznoval konec druge svetovne vojne, med tistimi, ki so žrtvovali svoja življenja, da bi zagotovili zmago nad nacizmom, pa so bili milijoni Ukrajincev.

21.21 Von der Leynova in Orban z napredkom v pogovorih o naftnem embargu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in madžarski premier Viktor Orban sta na današnjih pogovorih v Budimpešti dosegla napredek glede embarga na uvoz ruske nafte v EU, je sporočila predsednica komisije. A dogovora še ni.

»Nocojšnji pogovor s premierjem Viktorjem Orbanom je bil koristen pri razjasnitvi vprašanj, povezanih s sankcijami in energetsko varnostjo. Naredili smo napredek, a nas še čaka delo,« je na Twitterju zapisala Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo sklicala videokonferenco z regionalnimi akterji, da bi okrepili regionalno sodelovanje na področju naftne infrastrukture.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sicer danes čez dan ponovil, da njegova država ne bo glasovala za sankcije proti Rusiji, saj te predstavljajo težavo za Madžarsko. »Predlog je kot atomska bomba za madžarsko gospodarstvo in bi uničila našo stabilno dobavo energije,« je njegove besede na Twitterju povzel tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Evropska komisija je v sredo predlagala doslej najstrožji sveženj sankcij proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, ki vključuje tudi postopno uvedbo prepovedi uvoza ruske nafte v EU. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta.

15.11 Michel moral med obiskom Odese zaradi raketnega napada poiskati zavetje

Predsednik evropskega sveta Charles Michel je ob dnevu Evrope nenapovedano obiskal Odeso v znamenje solidarnosti EU z ukrajinskim ljudstvom. Sprejel ga je ukrajinski premier Denis Šmihal, vendar je moral srečanje zaradi raketnega napada na to južno pristaniško mesto začasno prekiniti in se zateči na varno, so povedali viri pri EU.

Raketni napad se je začel, medtem ko je Michel na pogovorih srečal s premierom Šmihalom. Udeleženci so morali prekiniti srečanje in poiskati zavetje, »medtem ko so rakete znova udarile v območje Odese«, so pojasnili viri pri EU. Pogovori s Šmihalom, na katerih je prek videopovezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so se osredotočili na to, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino pri soočanju s humanitarnimi, gospodarskimi in vojaškimi izzivi, ki jo trenutno pestijo zaradi ruske invazije. Tema pogovorov je bil tudi načrtovani solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine, so še navedli.

Michel je na twitterju objavil fotografije z obiska, na katerih je skupaj s Šmihalom. »Prišel sem praznovat dan Evrope v Odesi, mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo,« je zapisal. »In kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo,« je še dodal.

Michel je obiskal tudi pristanišče v Odesi in se seznanil s posledicami ruske blokade Črnega morja, zaradi česar je v pristanišču obtičalo na tone žitaric. Srečal se je tudi z vodjo ukrajinske mornarice, ki ga je seznanil s škodo, nastalo zaradi ruskih raketnih napadov na mesto.

14.16 Von der Leynova: Odgovor na prošnjo Ukrajine glede članstva v EU junija

Evropska komisija bo prihodnji mesec odgovorila na prošnjo Ukrajine glede članstva v EU, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Mnenje komisije predstavlja ključni korak, preden bodo zadevo obravnavale države članice EU.

»Evropska komisija si bo svoje mnenje prizadevala podati junija,« je na twitterju sporočila predsednica. V tvitu je omenila še, da je na dan Evrope govorila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim o podpori Ukrajini na njeni evropski poti. Kot je navedla, se veseli odgovorov na vprašalnik za članstvo v EU.

Von der Leynova je aprila v znak solidarnosti z Ukrajino, kjer se nadaljuje ruska agresija, obiskala Kijev, kjer je Zelenskemu predala vprašalnik za članstvo v EU. Ta bo podlaga za pripravo mnenja komisije o ukrajinski prošnji za članstvo v EU.

Predsednica je takrat poudarila, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika sklenila v nekaj tednih, in ne nekaj letih, kot je to sicer običajno. Zelenski je deset dni kasneje veleposlaniku EU v Kijevu Mattiju Maasikasu predal odgovore na vprašalnik. Če bo evropska komisija dala pozitivno mnenje, bi lahko Ukrajina dobila status kandidatke za članstvo v EU, za kar pa je potrebno še soglasje vseh 27 držav članic EU. To je tudi pogoj za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, kar je ponavadi dolgotrajen proces.

13.15 Rusija poroča o novih napadih na Ukrajino

Kmalu po govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina ob obletnici dneva zmage nad nacistično Nemčijo v Moskvi je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so v zadnjih nekaj urah v Ukrajini izvedli več kot 200 napadov. Z raketami in topništvom so napadli položaje vojakov in skladišča z vojaško opremo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V več kot 200 napadih na Ukrajino je bilo menda ubitih približno 350 ukrajinskih vojakov, je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Informacij trenutno še ni mogoče neodvisno preveriti, poudarja DPA.

Konašenkov je še dejal, da so uničili protiletalski raketni sistem S-300 v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, in dodal, da so ruske sile z raketami obstreljevale tudi območje v bližini mesta Odesa ob Črnem morju.

Rusko invazijo v Ukrajini primerjajo z nacističnimi grozodejstvi. FOTO: AFP
Rusko invazijo v Ukrajini primerjajo z nacističnimi grozodejstvi. FOTO: AFP

11.55 Britanski obrambni minister: Napad na Ukrajino spominja na nacistična grozodejstva

Britanski obrambni minister Ben Wallace je ob dnevu zmage nad fašizmom rusko invazijo v Ukrajini primerjal z nacističnimi grozodejstvi. V govoru v Londonu je britanski obrambni minister, tudi sam nekdanji vojak, opozoril na absurdnost ruskih generalov, ki se bleščijo v svojih urejenih paradnih uniformah in so obteženi s številnimi medaljami, češ da so povsem soudeleženi pri Putinovi ugrabitvi ponosne zgodovine njihovih prednikov, ki so se borili proti fašizmu.

»Z invazijo na Ukrajino Putin, njegov ožji krog in njegovi generali zdaj zrcalijo fašizem in tiranijo izpred 70 let ter ponavljajo napake totalitarnih režimov prejšnjega stoletja,« je dejal in dodal, da bi morala tudi njihova usoda biti enaka.

»Ruskih žrtev iz preteklosti ne smemo pozabiti, vendar tudi ne lekcij o tem, kaj čaka storilce takšne neizprosne brutalnosti,« je opozoril.

Hkrati je ruskega predsednika obtožil zavajanja in laganja, ko je ta namigoval, da je Nato pripravljal invazijo na Rusijo. »Mislim, da Putin verjame v tisto, v kar hoče verjeti, in se v njem rahlo izraža obup,« je dejal in ponovno pozval, naj se Putinu in njegovim generalom sodi na mednarodnem sodišču za vojne zločine, podobno kot nacističnemu vodstvu po drugi svetovni vojni.

Uničen literarni muzej v bližini Harkova. FOTO Sergej Bobok/ AFP
Uničen literarni muzej v bližini Harkova. FOTO Sergej Bobok/ AFP

11.00 Zelenski: Rusi poškodovali skoraj 200 ukrajinskih spomenikov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da so bili v ruskih vojaških operacijah v Ukrajini, ki so se začele pred dvema mesecema in pol, prizadeti številni objekti kulturne dediščine v državi. »Do 7. maja je ruska vojska uničila ali poškodovala že skoraj 200 objektov kulturne dediščine,« je dejal v sobotnem večernem videonagovoru.

Med njimi je tudi muzej ukrajinskega pesnika in filozofa Grigorija Skovorode v regiji Harkov, ki ga je noč pred njegovim nagovorom zadela raketa, je povedal Zelenski.

»Žal se zlo ponavadi vrača, ko ljudje ne spoštujejo pravic drugih ljudi, ne upoštevajo zakonov in uničujejo kulturo,« je še povedal Zelenski in dodal: »Prav to se je zgodilo ruski državi. Zato se moramo zdaj vsi braniti. Braniti svoje ljudi, mesta in celo muzeje, ki postajajo tarče ruskih raketnih napadov.«

10.30 Putin ob dnevu zmage upravičuje napad na Ukrajino in opozarja na grožnjo Nata

V senci ruske invazije v Ukrajini se je danes v Moskvi začela vojaška parada ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo. Ruski predsednik Vladimir Putin se je v govoru zahvalil vojaškim silam v Ukrajini, ponovno poskušal upravičiti rusko invazijo in dodal, da Nato in Ukrajina ustvarjata nesprejemljive grožnje na ruskih mejah.

Mestno središče je ob začetku vojaške parade, ki se je je udeležilo na tisoče vojakov, spominjalo na trdnjavo. Na tribuni na Rdečem trgu je sedelo več sto veteranov, rusko vodstvo in poglavar ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril. Navzoč pa ni bil noben tuji voditelj, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rdeči trg v Moskvi. FOTO: Mikhail Metzel/AFP
Rdeči trg v Moskvi. FOTO: Mikhail Metzel/AFP

V uvodnem delu govora se je Putin zahvalil borcem, ki sodelujejo v »posebni vojaški operaciji« v Ukrajini, in dejal, da se borijo za varnost Rusije. Hkrati je znova poskušal upravičiti rusko invazijo in pri tem povedal, da so v zadnjem letu nastale večje napetosti z zvezo Nato in drugimi evropskimi državami, poroča BBC.

»Rusija je pred invazijo večkrat pozvala Evropo, naj najde pošten kompromis, in si prizadevala doseči dogovor o mednarodni varnostni rešitvi, vendar nam niso prisluhnili. V Kijevu so govorili, da bi lahko dobili jedrsko orožje, Nato pa je začel raziskovati ozemlja v naši bližini in to je postala očitna grožnja naši državi in našim mejam. Vse nam je govorilo, da se bo treba boriti,« je dejal. Pri tem je poudaril, da je Zahod vselej imel drugačne načrte, pripravljal pa naj bi tudi posebno operacijo v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, kjer so po Putinovih besedah zdaj skoncentrirane ruske enote. Zaradi tega, je dejal ruski predsednik, je bila invazija nujen in pravilen ukrep.

Opustošenje v Ukrajini. FOTO: AFP
Opustošenje v Ukrajini. FOTO: AFP

7.00 Zelenski: Ukrajina je del svobodnega sveta, Rusija je izolirana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videonagovoru na predvečer dneva zmage dejal, da je Ukrajina že del svobodnega sveta. To je v očitnem nasprotju s tistim, kar bomo videli v Moskvi, je dodal. V ruski prestolnici bo namreč danes parada ob dnevu zmage nad nacizmom, na kateri je pričakovati govor ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V nedeljo je Ukrajino obiskalo več gostov iz tujine, med njimi ameriška prva dama Jill Biden, kanadski premier Justin Trudeau, predsednica nemškega parlamenta Bärbel Bas ter tudi pevec skupine U2 Bono.

»Prepričan sem, da je ta dan v Ukrajini pokazal, da smo del svobodnega sveta in združene Evrope,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zelenski. »To je v očitnem nasprotju z osamljenostjo Moskve v zlu in sovraštvu, ki mu bomo priča,« je dodal glede današnje vojaške parade v Moskvi, s katero naj bi zaznamovali 77. obletnico zmage v drugi svetovni vojni. »Rusija je pozabila na vse, kar je bilo pomembno za zmagovalce v drugi svetovni vojni,« je še dejal Zelenski.

Komentarji: