Zet Osame bin Ladna pred newyorško sodišče

Okoliščine aretacije Sulejmana Abu Gaita, ki mu očitajo načrtovanja umora ameriških državljanov, niso znane.

Objavljeno
08. marec 2013 15.21
TOPSHOTS-US-QAEDA-POLITICS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York - Sulejman Abu Gait, zet ubitega vodje teroristične organizacije Al Kaide Osame bin Ladna, je danes prvič stopil pred ameriško sodišče v New Yorku. Tožilstvu mu očita, da je spletkaril proti ZDA in načrtoval umor ameriških državljanov. Gait se je pred sodiščem že izrekel za nedolžnega. Natančne okoliščine aretacije Gaita, t. i. tiskovnega predstavnika bin Ladna, niso znane.

Po besedah ameriškega pravosodnega ministra Erica Holderja, je aretacija in sodni postopek zoper 47-letnega Kuvajtčana dokaz, da ZDA nikoli ne bodo opustile pregona odgovornih za teroristični napada 11. septembra 2001. »Ne časovna in ne fizična razdalja ne bosta omajali naše odločenosti, da sovražnike Amerike pripeljemo pred roko pravice. Vsem nasilnim ekstremistom, ki grozijo ameriških državljanom in poskušajo spodkopati naš način življenje, je ta aretacije nedvoumno sporočilo,« je povedal Holder.

Ameriške oblasti Gaitu med drugim očitajo sodelovanje z bin Ladnom in propagiranje vojne napovedi Al Kaide zoper ZDA. Predstavnik FBI George Venizelos je vlogo Gaita v Al Kaidi primerjal s »svetovalcem v mafijski družini ali propagandnim ministrom v totalitarnih režimih«. »Svoj položaj je izrabljal zato, da je ljudi prepričeval k zavezi k morilskih ciljev Al Kaide. Svoj položaj je izrabil zato, da je grozil Združenim državam in spodbujal njene sovražnike,« je povedal.

Kljub temu, da je od terorističnega napada na ameriška dvojčka WTC minilo več kot deset let, bo Gait prvi človek, ki mu bodo zaradi napada sodili na ameriških tleh. Francoska tiskovna agencije AFP je njegovo aretacijo in sojenje označila za nenavadno tudi zato, ker je Obamova administracija doslej z domnevnimi pripadniki Al Kaide obračunavala z brezpilotnimi letali. Bela hiša in Cia odločitve, da Gaite ne pošljejo v taborišče na Guantanamu, nista komentirali. So se pa oglasili republikanski predstavniki v ameriškem kongresu, ki so prepričani, da bi mu morali soditi na posebnem vojaškem sodišču. »Ko najdemo nekoga takega, ki je bil tako blizu bin Ladnu in višjim članom Al Kaide, je sojenje pred civilnim sodiščem zadnja stvar, ki  jo hočem narediti,« je povedala republikanska senatorka Lindsey Graham.

Turški časopis Hürriyet je včeraj poročal, da je ameriška osrednja obveščevalna služba Cia Gaita prijela na poti v Kuvajt, kamor so ga izgnale turške oblasti. Po poročanju turškega medija, je namreč policija, na podlagi namiga iz ZDA, Gaita prijela v luksuznem hotelu sredi Ankare. Sodišče je po 33 dneh odločilo, da sorodnik bin Ladna ni zagrešil zločina, zato so ga iz pripora izpustili. Iz Turčije so ga izgnali v Kuvajt, na poti  pa so ga prestregli ameriški agenti. Po poročanju Reutersa naj bi domnevnega terorista prijele jordanske sile in ga prejšnji teden izročile Washingtonu.