Zet španskega kralja na sodišču zaradi korupcije

Urdangarin in njegov poslovni partner sta osumljena, da sta preusmerila šest milijonov evrov javnih sredstev na račune svojih podjetij.

Objavljeno
23. februar 2013 13.29
T. C., Delo.si, STA
T. C., Delo.si, STA
Madrid - Zet španskega kralja Juana Carlosa Inaki Urdangarin se je danes drugič pojavil pred sodnikom zaradi obtožb o korupciji, ki mečejo slabo luč na špansko kraljevo družino. Urdangarina so zaslišali na sodišču na otoku Majorka.

Urdangarin in njegov poslovni partner Diego Torres sta osumljena, da sta preko neprofitnega inštituta Noos preusmerila šest milijonov evrov javnih sredstev na račune svojih podjetij.

Danes bo sicer sodišče zaslišalo še Carlosa Garcio Revengo, dolgoletnega tajnika Urdangarinove žene ter najmlajše hčere španskega kralja Carlosa in kraljice Sofie, Cristine.

Prihod kraljevega zeta na sodišče je pričakalo več sto novinarjev in okoli 300 demonstrantov. Urdangarin je bil pred zaslišanjem molčeč.

Mož španske princese vse obtožbe zanika, medtem ko Torres trdi, da je vse potekalo z vednostjo in odobritvijo kraljeve palače. Sodišču je izročil tudi elektronsko pošto, ki naj bi bremenila kraljevo palačo in celo samega kralja.

Trenutno sta sicer oba obtožena še vedno v predkazenskem postopku. Sodišče mora namreč šele odločiti, ali jima bo zaradi primera dejansko sodilo.