»Zgodovinski dan« za Koroško

Prvič v zgodovini Avstrije deželno vlado sestavljajo tri stranke − socialdemokrati, Zeleni in ljudska stranka.

Objavljeno
26. marec 2013 17.41
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Celovec — Na avstrijskem Koroškem so danes uradno sklenili koalicijo, ki jo sestavljajo socialnidemokrati (SPÖ), Zeleni (Die Grünen) in ljudska stranka (ÖVP). Deželno vlado bo tako po 14 letih vladanja svobodnjakov prevzel socialnidemokrat Peter Kaiser. Koalicijske stranke so v pogodbo zapisale prednostne cilje, med drugim varčevanje, spremembo deželne ustave in ukinitev proporca, poroča avstrijski časopis Der Standard.

Prvič v zgodovini Avstrije deželno vlado sestavljajo tri stranke. Novi deželni glavar Kaiser je zato povedal, da gre za »zgodovinski dan«. »Prizadevali smo si, da v 22 dneh dosežemo rezultat, ki bo to deželo popeljal naprej. Želimo, da bi se odločitve koalicije sklenili soglasno,« je povedal Kaiser po podpisu pogodbe.

Varčevalo se bo tudi pri strankah

Koalicijske stranke so se odločile varčevati tudi v lastnih vrstah. Zmanjšala se bo subvencija strankam in število osebja v strankarskih klubih. Tako naj bi privarčevali okoli 13 milijonov evrov. Varčevanje naj bi bilo tudi občutno za prebivalstvo, saj je menda časa politike »kruha in iger« konec, pravi Kaiser.

Ljudska stranka si želi postati »meščanska sila vlade«, jasno mora biti tudi, da bo vlada pod drobnogledom, poudarja deželni svetnik Wolfgang Wladner. »Pričakovanja so zelo visoka in koalicijo se bo merilo glede na uspehe,« je povedal prvak ljudske stranke.

Vodja Zelenih Rolf Holub meni, da je bila odločitev sprejeti njegovo stranko v koalicijo, »zelo pogumna«. Dodal je še, da v novi koaliciji vlada transparentnost in pozitivno razpoloženje.

Kot smo v Delu že poročali, so na avstrijskem Koroškem 3. marca potekale predčasne volitve v deželni zbor. Na volitvah so največ glasov dobili socialdemokrati (37,1 %), doslej vladajoči svobodnjaki (FPK) so dobili 16,8 odstotka, ljudska stranka pa je dobila 14,4 odstotka glasov. V deželni zbor so se uvrstili tudi Zeleni z 12,1 odstotka, novo ustanovljen Team Stronach z 11,2 odstotka in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) s 6,4 odstotka.

Koroško deželno vlado sestavlja sedem članov, pet jih je iz vrst koalicijskih strank, eden iz stranke Team Stronach in eden iz vrst poraženih svobodnjakov.