»Zgodovinski« plenum: Možje v črnem odločajo o ekonomski barvitosti

Že samo dejstvo, da se ve, o katerih temah razpravljajo na plenumu, je rezultat skromne politične reforme.

Objavljeno
10. november 2013 19.31
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Peking − Okoli 400 najvplivnejših ljudi­ Ljudske republike Kitajske se je v soboto sestalo na tretjem plenumu 18. sklica centralnega­ komiteja komunistične partije­ in že samo dejstvo, da se ve, o katerih temah razpravljajo, je rezultat skromne politične reforme.

Res je bilo delegate mogoče videti, kako vstopajo v vojaški hotel Jingxi na zahodu Pekinga, in ne glede na to, da bo naslednja novica o zasedanju, ki so ga kitajski mediji označili za zgodovinsko, objavljena šele po njegovem koncu v torek, se tokratni plenum odvija v razmeroma odprtem ozračju. Še v ne tako davni preteklosti se, denimo, ni vedelo niti to, kdaj in kje potekajo srečanja partijskega vrha, resolucije o tem pa so objavljali šele nekaj dni po tem, ko je bilo že vsega konec.

Da sicer niti tokrat ni pričakovati sprememb partijskega sistema, kaže že anketa partijskega glasila Global Times, po kateri samo 33 odstotkov vprašanih meni, da so nujne spremembe kitajskega političnega sistema. Toda skoraj 80 odstotkov jih obenem pričakuje resne reforme sistema socialne zaščite in sistema prerazdelitve sadov bliskovitega gospodarskega vzpona zadnjih let ter prevetritev mehanizmov za boj proti korupciji.

Če bo plenum, ki pravkar poteka, prinesel odločitev o razbitju državnih monopolov na področju železnic, letalskega prevoza, financ, izobraževanja, energetike in telekomunikacij, se bodo tržne reforme neizogibno dotaknile tudi politične narave kitajske ureditve. Če bi se člani plenuma poleg tega odločili tudi za ukinitev sistema hu-kou, ki z notranjimi potnimi listi omejuje selitev podeželskega prebivalstva v mesta, bo to največja sprememba v zadnjih treh desetletjih. Če bo kmetom poslej dovoljeno prodati svojo zemljo, da bi se preselili v mesta, se bo plenum vpisal v zgodovino kot prelomnica na poti kitajskega razvoja.

Večstrankarskega sistema ni na dnevnem redu zasedanja, a je bila prav pred njegovim začetkom ustanovljena nova stranka. Zhixiandang, kar v kitajščini pomeni Ustavodajna stranka, združuje privržence nekdanjega člana politbiroja Bo Xilaia, ki je bil nedavno obsojen na dosmrtno ječo. Nova stranka je Boja izbrala za dosmrtnega predsednika.