Zgodovinski sporazum Srbije s Kosovom

Catherine Ashton je obema stranema čestitala za njuno odločenost in pogum v minulih mesecih.

Objavljeno
19. april 2013 10.33
BELGIUM-EU-SERBIA-KOSOVO
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Delegaciji Srbije in Kosova sta se v Bruslju dogovorili, kakšno stopnjo avtonomije bo uživala skupnost srbskih občin na severu Kosova. Sporazum v 15 točkah morata zdaj sprejeti tudi uradni Beograd in Priština.

Srbski premier Ivica Dačić je povedal, da je v parafiranem sporazumu ostala točka 9, ki govori o policiji na severu Kosova in izbiri regionalnega načelnika policije. V tej zvezi je tudi pojasnil, da so iz točke 14 umaknili tudi določbo, da Srbija ne sme blokirati članstva Kosova v mednarodnih organizacijah, temveč le v procesu evropske integracije.

Dačić je poudaril, da je Srbija v pogajanjih s Kosovom ves čas zahtevala zagotovila Nata, da na večinsko srbskem severu Kosova v prihodnje ne bo kosovskih vojakov, ki jih je tudi dobila. Kot je pojasnil, bo lahko kosovska vojska prihajala na sever Kosova samo v primeru naravnih nesreč, vendar le ob soglasju Nata in lokalne srbske skupnosti
Dačić je tudi opozoril, da gre za predlog besedila, ki še ni podpisan, Beograd pa bo sporočil svojo odločitev visoki zunanjepolitični predstavnici EU Catherine Ashton v ponedeljek. Na koncu je še poudaril, da bo imela srbska vlada enotno stališče, ker se glede sporazuma ne sme deliti, kar pa pomeni, da bo predlog enotno sprejela ali pa enotno zavrnila.

Kosovski premier Hashim Thaçi je menil, da je sporazum najboljša rešitev za vse, tudi za Srbijo in celo regijo. Kot je napovedal, bo kosovska vlada v prihodnjih dneh v koordinaciji z Eulexom, evropskimi institucijami in zvezo Nato začela z uveljavljanjem sporazuma. Na novinarsko vprašanje, kako komentira izjave Dačića, da so bili sprejeti vsi pogoji Srbije, je Thaçi odvrnil, da so Srbi tudi v preteklosti že govorili o lastnih zmagah, vendar bo praksa pokazala, kako točno stojijo stvari. Na koncu je izrazil upanje, da bodo Kosovo priznale tudi tiste države, ki tega doslej še niso storile, ter da bo kmalu postalo del Združenih narodov.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dogovor označil za zgodovinski dogodek, ki ga je treba hitro uresničiti. Po njegovem gre za dogovor, ki bo tlakoval pot za odločitve o naslednjih korakih na evropski poti Srbije in Kosova. Evropski komisar za širitev Štefan Füle je izjavil, da lahko obe strani računata na polno podporo Bruslja na njuni evropski poti.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je obe strani pozval, naj ohranita konstruktiven pristop tudi pri izvajanju dogovorjenega. Kot je poudaril, so konkretni rezultati pri izvajanju ključni. Rompuy je opozoril Beograd in Prištino, da ni mogoče ubirati bližnjic in da je to kriterij, ki bo omogočil začetek pristopnih pogajanj Srbije z EU in začetek pogajanj o asociacijskem sporazumu s Kosovom.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je izrazil prepričanje, da bo dogovor prispeval k regionalnemu miru in varnosti ter dal nov zagon evroatlantski integraciji Zahodnega Balkana. Sklenil je z besedami, da bo tako kot že v preteklosti Nato in še posebej misija Kfor tudi v prihodnje po svojih najboljših močeh in v okviru svojega mandata podprl izvajanje najnovejšega sporazuma.