Žižek: Kdor ne podpira Sirize, prejme vozovnico za gulag

Izjava slovenskega filozofa je vznemirila Grke. V stranki Siriza pa pojasnjujejo, da so jo vzeli preveč zares.

Objavljeno
21. maj 2013 19.27
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Slovenski filozof Slavoj Žižek je precej vznemiril Grke, potem ko so si ogledali videoposnetek z zagrebškega Subverzivenga festivala. V njem so namreč slišali, da bi v gulag poslal vse, ki ne podpirajo grške levičarske stranke Siriza.

»Najnevarnejši filozof Zahoda« je med pogovorom s predsednikom stranke Siriza Aleksisom Ciprasom dejal, da podpira njegovo stranko. Da ji je naklonjen je nenazadnje pokazal že lansko poletje, ko se jim je pridružil pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. 

Ko so posnetek poslušali podrobneje, so izvedeli, da je Siriza danes ena najsvetlejših luči na evropskem nebu. Nato pa je Žižek dodal: »Vsi tisti, ki je ne podpirajo, bi, glede na mojo vizijo demokratične prihodnosti, dobili enosmerno letalsko vozovnico v poslovnem razredu v smeri proti gulagu.«

Izjava je vznemirila vladajočo Novo demokracijo, poroča grška spletna stran EKathimerini. Žižkov komentar je »pošasten in odvraten«, so dejali.

Konservativna stranka pa je voditelja stranke Aleksisa Ciprasa pozvala, naj pojasni, zakaj se na komentar sploh še ni odzval. Dodali so tudi, da takšna izjava ni dopustna, saj je bilo na tisoče ljudi grških korenin pobitih v sovjetskih gulagih.

V Sirizi so pojasnili, da so komentar vzeli preveč resno. »Videti je, da neumnost in absurdnost v Novi demokraciji ne pozna meja.«