Zmago po volitvah v Pakistanu razglasil Navaz Šarif

Televizijske projekcije zaenkrat kažejo, da nobeni stranki ni uspelo zbrati dovolj glasov za samostojno vladanje.

Objavljeno
12. maj 2013 12.07
PAKISTAN-VOTE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Islamabad − Zmago na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Pakistanu sta razglasila nekdanji premier Navaz Šarif in njegova stranka Pakistanska muslimanska liga − N (PML − N). Prvi, še neuradni delni rezultati volitev namreč kažejo, da je na volitvah, ki se jih je udeležilo skoraj 60 odstotkov volivcev, kar je naveč po letu 1977, zmagal Šarif, ki se bo tako, kot kaže, že tretjič povzpel na premierski položaj.

Uradni rezultati volitev bodo znani šele danes, televizijske projekcije pa zaenkrat kažejo, da nobeni stranki ni uspelo zbrati dovolj glasov za samostojno vladanje. Šarifova desnosredinska Pakistanska muslimanska liga je tako po podatkih katarske mreže Al Džazira od 272 neposredno izbranih sedežev v narodni skupščini osvojila 119 mest, po nekaterih infromacijah pa celo 126.

Precejšen uspeh dosegla tudi stranka nekdanjega igralca kriketa Imrana Kana PTI, ki je menda osvojila več kot 30 sedežev. Doslej vladajoča Stranka pakistanskega ljudstva (PPP), ki jo vodita Asif Ali Zardari, pakistanski predsednik in vdovec Benazir Buto, in njun sin Bilaval, pa je, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, doživela boleč poraz − tudi ta je namreč osvojila okoli 30 sedežev.

Šarif je po poročanu Al Džazire še sinoči nagovoril svoje privržence. »Med temi volitvami in kampanjo sem videl, kako močno me ima Pakistan rad, jaz pa imam dvakrat tako rad vas,« je dejal. Hkrati se je Alahu zahvalil za priložnost, da lahko pomaga Pakistanu in mladim ter ponovil, da bo izpolnil predvolilne obljube. Šarif je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozval tudi k medstrankarski podpori.