ZN: Iz Sirije pregnanih že 1,5 milijona beguncev

ZN opozarjajo, da je število beguncev, ki so morali zapustiti domovino, še višje, saj se vsi ne registrirajo.

Objavljeno
17. maj 2013 23.27
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-BLAST-BOMBING
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Tiskovni predstavnik Komisariat Združenih narodov za begunce Dan McNorton je danes sporočil, da je število registriranih sirskih beguncev preseglo milijon in pol, nič pa ne kaže na to, da se bodo razmere v bližnji prihodnosti začele izboljševati. Po njegovih besedah se je begunski val v zadnjih štirih mesecih še povečal, vsak mesec se v sosednjih državah registrira 250.000 Sircev.

»Begunci nam povedo, da se zaradi stopnjevanja nasilja in nenehnega boja za prevlado nad mesti in vasmi vse več civilistov odloča za odhod. V zadnji štirih mesecih smo v primerjavi s prejšnjimi 20 meseci zabeležili znatno poslabšanje razmer,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal McNorton.

Opozoril je še, da je število beguncev najverjetneje veliko višje od uradnih podatkov, saj imajo številni prišleki strah pred registracijo. A je po njegovih besedah vodenje seznama beguncev nujno, če hočejo dobiti kakršnokoli pomoč. »Vrzel med potrebami in sredstvi, ki so na voljo, je vse večji problem. UNHCR poskuša še naprej nuditi pomoč tistim, ki jo potrebujejo, tako znotraj Sirije kot zunaj njenih meja,« je še povedal.

Prvi sirski civilisti so domovino zapustili že marca 2011, s stopnjevanjem nasilja, ki je preraslo v sektaško vojno, pa se je beg beguncev še okrepil. Po uradnih podatkih je največ beguncev - 474.00 - zbežalo v Jordanijo, v Libanonu je zatočišče našlo 470.000 ljudi. Preko turške meje je pobegnilo 347.000 ljudi, 147.000 v Irak in nekaj manj kot 67.000 v Egipt. Po ocenah ZN je beguncev, ki so morali zapustiti svoje domove, a niso hoteli ali mogli zapustiti domovine, veliko več. Po neuradnih podatkih je razseljenih kar 4,25 milijona ljudi.

Spopadi v Siriji so sicer v zadnjih dveh letih terjali že 90.000 življenj.