ZN krivdo za vojne zločine prvič pripisali tudi Asadu

Visoka komisarka za človekove pravice pravi, da ravni zlorab, ki sta jih zakrivili obe strani, skorajda ni mogoče doumeti.

Objavljeno
02. december 2013 21.10
SYRIA-CONFLICT-ASSAD-CHEMICAL-WEAPONS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ženeva − Združeni narodi so krivdo za zločine, ki so se zgodili v času skoraj tri leta trajajočega konflikta v Siriji, že pred časom pripisali tako upornikom kot silam, zvestim predsedniku Bašarju al Asadu, urad ZN za človekove pravice pa je tokrat naredil še korak dlje. Visoka komisarka Navi Pillay je namreč sporočila, da je preiskovalna komisija ZN našla dokaze, ki za vojne zločine v Siriji obremenjujejo ljudi na najvišjih položajih, med njimi tudi predsednika al Asada. ZN so sirskega predsednika tako prvič neposredno obtožili vpletenosti v zločine.

Kot je po poročanju agencije AFP dejala Pillayjeva, je preiskovalna komisija ZN »zbrala ogromno dokazov o zelo resnih zločinih, vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti, ki kažejo na odgovornost najvišjih predstavnikov vlade, vključno s predsednikom države«. Hkrati je znova opomnila tudi na krivdo uporniških skupin. Kot je dodala, ravni zlorab, ki sta jih zakrivili obe strani, skorajda ni mogoče doumeti.

Na njene besede se je že odzval namestnik sirskega zunanjega ministra Faisal Mekdad, ki je za agencijo AP zavrnil obtožbe. »Že dolgo govori neumnosti, zato je ne poslušamo več,« je dejal.