ZN: Madžarska uvaja diskriminacijo brezdomcev v ustavo

Strokovnjakinji ZN opozarjata, da bo Madžarska s spremembami ustave, usmerjenimi proti brezdomcem, kršila mednarodno pravo.

Objavljeno
03. april 2013 18.53
LJUBLJANA, 08.06. 2011, utrujenost, brezdomstvo...Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Ženeva - Strokovnjakinji Združenih narodov za revščino in stanovanjsko problematiko sta se pridružili zboru kritikov Madžarske zaradi sprememb ustave, s katerimi država po nekaterih ocenah krši človekove pravice. Po njunem mnenju so sporna tudi določila o brezdomcih.

Ustavne spremembe oziroma t. i. četrti amandma so madžarski poslanci sprejeli pred dobrima dvema tednoma z 265 glasovi za in enajstimi proti. Z njimi so po poročanju Slovenske tiskovne agencije med drugim očitno želeli obiti tudi odločitev ustavnega sodišča iz novembra 2012, ko je to razveljavilo zakon, s katerim je želela vlada premiera Viktorja Orbana brezdomcem prepovedati spanje na javnih krajih. Kršiteljem bi grozile visoke kazni.

»Z amandmajem madžarski parlament institucionalizira kriminalizacijo brezdomstva in uvaja diskriminacijo in stigmatizacijo brezdomcev v ustavo,« je poudarila strokovnjakinja ZN za revščino Magdalena Sepulveda.

Strokovnjakinja za stanovanjsko problematiko Raquel Rolnik pa ocenjuje, da vpisovanje določil proti brezdomcem v ustavo pomeni kršenje obveznosti Madžarske v skladu z mednarodnim pravom. Izpostavila je tudi ugotovitve madžarske vlade same, da v državi primanjkuje zavetišč za brezdomce.

»Madžarska nima nacionalne stanovanjske strategije ali dolgoročnega načrta za brezdomce za skoraj 30.000 brezdomcev v državi,« poudarja Rolnikova.

Kot pozitivna je sicer izpostavila določila nove ustave, v katerih država prepoznava pravico do primernega bivališča in obljublja prizadevanje za zagotovitev stanovanja za vsako brezdomno osebo. A »realizacija pravice do primernega bivališča je na Madžarskem daleč stran od realnosti«, zaključuje.