ZN obsodili pokol v Siriji

Dan po tem, ko je varnostni svet ZN obsodil nasilje nad civilisti, bo Sirijo obiskal Kofi Anan.

Objavljeno
28. maj 2012 12.27
Mo. B., Delo.si; Boštjan Videmšek, zunanja politika
Mo. B., Delo.si; Boštjan Videmšek, zunanja politika

Damask - Članice varnostnega sveta Združenih narodov so včeraj zvečer na izrednem zasedanju ostro obsodile poboj 108 ljudi v sirski vasi Hula. Po zadnjih podatkih je bilo med njimi 49 otrok in 34 žensk, ki so jih ubili izstrelki sirske vojske ali pa so jih ubili po koncu dvanajsturnega obstreljevanja.

Članice VS ZN so v sicer ne zavezujoči izjavi Bašarja al Asada znova pozvale, naj iz naseljenih območji umakne svojo vojsko, a se kljub izjavi mednarodna skupnost ni poenotila. Medtem ko Združene države Amerike in Evropska unija vztrajajo, da je množičen poboj še en dokaz o brutalnosti Asadovega režima, Rusija vztraja, da so za smrt nedolžnih krive tudi opozicijske oborožene skupine in tuji skrajneži.

Rusija: Za smrt nedolžnih odgovorna tudi opozicija

Rusijo je danes obiskal britanski zunanji minister William Hague, ki se je sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Na skupni novinarski konferenci je Lavrov povedal, da del odgovornosti za smrt stotih civilistov nosijo tudi opozicijske sile. Kot je pojasnil, so bile nekatere žrtve ustreljene na območjih, ki jih še vedno nadzoruje opozicija.

»Nobenega dvoma ni, da je vlada uporabila svoje orožje in tanke, kot so to poročali opazovalci ZN, ki so obiskali kraj dogodka. A na drugi strani ni dvoma, da so številne ustrelili z neposredne bližine. Zato moramo o krivdi odločati objektivno. Nihče ne obdolžuje vlade ali upornikov, ampak moramo razumeti, kaj se je zgodilo, zato da se to ne bo več ponovilo,« je povedal Lavrov. Na vprašanje, ali Rusija podpira sirsko vlado je odgovoril le, da podpirajo mirovni načrt Kofija Anana.

»Ne verjamemo, da bi sirska vlada hotela uničiti obisk posebnega odposlanca Anana /.../ zelo pomemben obisk, od katerega je pričakovati velik napredek,« pa je včeraj povedal namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Igor Pankin.

Da so za smrt civilistov odgovorne oborožene teroristične skupine, trdi tudi uradni Damask. Sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari je zato včeraj trditve britanskih, francoskih in nemških diplomatov označil za »cunami laži«, izjavo VS ZN pa kot »zaničevanja in obžalovanja vredno«. Po njegovih besedah namreč predstavnik opazovalne misije v Siriji Robert Mood med triurnim zasedanjem niti enkrat ni omenil, da za pokolom stoji vlada, poroča Al Džazira.

Anan se bo z Asadom srečal jutri

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Anana se bo danes srečal s sirskim zunanjimi ministrom Validom Mualemom, jutri pa ga bo sprejel predsednik Bašar al Asad. Anan je Sirijo nazadnje obiskal 10. marca.

Dvanajstega aprila je v Sirij začel veljati mirovni načrt Kofija Anana, ki je pred začetkom pogajanja med vlado in opozicijo predvideval popolno prekinitev ognja, a premirje ni trajalo dolgo. Kmalu je začelo, kljub prisotnosti mednarodne opazovalne misije, število smrtni žrtev strmo naraščati. Sirska opozicija zato vse glasneje očita, da mednarodni opazovalci le nemo opazujejo nasilje.

»Glede na število članov opazovalne misije in dejstev, da so neoboroženi in da jih nenehno spremljajo pripadniki sirskih varnostnih sil je jasno, da nimajo sredstev, s katerimi bi lahko dejansko ustavili nasilje. Delajo, kar je v njihovi moči, a bodimo iskreni o njihovih omejitvah,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant.