ZN: Sirskih beguncev v Libanonu več kot milijon

Po podatkih UNHCR se v Libanonu vsak dan registrira okoli 2500 novih beguncev. Več kot polovica je otrok.

Objavljeno
03. april 2014 11.18
Climate Panel Conflict
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bejrut − Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočila, da je število beguncev, ki so zaradi več kot tri leta trajajoče krvave državljanske vojne v Siriji pobegnili iz države in se registrirali v Libanonu, preseglo »pogubni mejnik« − milijon. Med njimi je skoraj polovica otrok.

Po podatkih UNHCR se v Libanonu vsak dan registrira okoli 2500 novih beguncev, več kot ena oseba na minuto. Po besedah visokega komisarja ZN za begunce Antonia Guterresa je Libanon s tem postal država z največjim deležem beguncev na število prebivalcev na svetu. »Za Libanon, majhno deželo, ki se spopada z notranjimi težavami, je učinek osupljiv,« pravi Guterres. Večina beguncev namreč živi revščini in se za preživetje zanaša na humanitarno pomoč, ki pa za zdaj izpolnjuje le okoli 13 odstotkov potreb. Poleg tega begunska kriza močno načenja libanonsko gospodarstvo in socialno infrastrukturo − močno sta namreč preobremenjena tako zdravstveni kot izobraževalni sistem, prihaja do težav z dobavo elektrike in vode ter zagotavljanjem sanitarnih potreb. Poleg tega se zaradi konflikta v Siriji nestabilnost širi tudi v druge dežele v regiji.

Po podatkih humanitarnih agencij je bilo od začetka vstaje proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada marca 2011 svoje domove prisiljenih zapustiti okoli 9,5 milijona ljudi. Večina je razseljenih znotraj države, več milijonov ljudi pa se je zateklo tudi v tujino. Poleg Libanona se je največ sirskih beguncev registriralo v Jordaniji, in sicer skoraj 600.000, in v Turčiji − okoli 670.000.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je pred dnevi sporočil novo bilanco žrtev, ki jih je zahteval konflikt v Siriji − po njihovih podatkih je od marca 2011 umrlo že več kot 150.000 ljudi.