ZN: V Siriji ubitih več kot 5000 civilistov

Komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je Varnostni svet ZN pozval, naj sproži kazenski postopek proti Asadu.

Objavljeno
13. december 2011 08.13
Posodobljeno
13. december 2011 08.13
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je sinoči 15-članskemu Varnostnemu svetu Združenih narodov (VS ZN) predstavila poročilo o trenutnih razmerah v Siriji.

Število ubitih po ljudski vstaji marca letos je po njenih trditvah preseglo število 5000. Med smrtnimi žrtvami režima Bašarja al Asada je menda tudi več kot 300 otrok. Oblasti nezakonito pridržujejo več kot 14.000 ljudi, 12.400 Sircev pa je zaradi strahu pred nasiljem zbežalo v sosednje države. Razmere v državi so postale »nevzdržne«, je povedala. Pllayeva je še poudarila, da v krvavo statistiko niso vključene smrtne žrtve med pripadniki varnostnih sil - po trditvah sirskih oblasti je v zadnjih mesecih umrlo preko 1000 policistov in vojakov.

Pillayeva je članice VS ZN opozorila, da so zaradi nemega opazovanja razmer v Siriji »moralno odgovorne« za vsako smrtno žrtev. Ker Sirija ni podpisnica rimskega statuta mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), lahko proti njenim državnikom uvedejo kazenski postopek le, če tako odloči VS ZN. »Razsežnost [nasilja], sistematično pobijanje, pripori in mučenja - menim, da vsa ta dejanja predstavljajo zločin proti človečnosti,« je povedala Pillayeva.

Komisarka ZN je še povedala, da so protivladni protestniki sicer za zdaj bolj ali manj miroljubni, a se oboroženi napadi na pripadnike varnostnih sil vse pogostejši.

Sirski veleposlanik: Navi Pillay namerno zavaja javnost

Na poročilo Pillayeve se je pričakovano najbolj ostro odzvala Sirija. Sirski veleposlanik pri ZN Bašar Džafari je povedal, da komisarka nikoli ne bi smela stopiti pred Varnostni svet. »Gre za veliko zaroto, ki jo proti Siriji snujejo že od vsega začetka,« je povedal in dodal, da je poročilo pisano na kožo ozkemu krogu držav in njihovim interesom.

Džarafi je še povedal, da poročilo komisarke še zdaleč ni bilo objektivno. »Zlorablja pristojnosti svojega mandata, ko namenoma zavaja svetovno javnost, s tem da ji posreduje informacije, ki temeljijo na obtožbah 233 upornikov,« je povedal. »Seveda bodo negativno pričali o sirski vladi. Saj so uporniki,« je še pojasnil.

»Zgodovina bo sodila tistim, ki bodo ostali tiho«

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je po srečanju z Navi Pillay dejal: »Mislim, da je čas, da se tiste članice VS ZN, ki se še vedno obotavljajo, premislijo.« Dodal je še, da je pretresen nad dogodki v Siriji. »To dolgujemo vsem ubitim,« je še povedal v povezavi z morebitnim sprejetjem resolucije ZN o Siriji.

Največje nasprotnice resolucije ZN so Rusija, Kitajska, Indija, Južna Afrika in Brazilija. Trdijo namreč, da bi Zahod resolucijo ZN o Siriji izkoristil kot orodje za spremembo sirskega političnega sistema. Oktobra letos sta Rusija in Kitajska tako že vložili veto na predlagano resolucijo.

Francoski veleposlanik pri ZN Gerard Araun pa je članice opozoril, da »bo zgodovina sodila tistim, ki bodo ostali tiho, in tistim, ki jim je vseeno« ter dodal, da je »dobro ime VS ZN ogroženo«.

Rusija: Očitki Francije in Nemčije nemoralni

Rusija se je na besede nemškega in francoskega ministra odzvala, da so očitki na njen veto »nemoralni«. Kot je pojasnil ruski zunanji minister Sergei Lavrov, bi moral Zahod onemogočiti širjenje oboroženih uporniških skupin v Siriji, ki podžigajo nasilje. »Nikakršnih dvoma ni, da je njihov cilj povzročiti humanitarno katastrofo in pod pretvezo pridobiti pomoč iz tujine« je dejal Lavrov ter dodal: »Žal nas zgodovina uči, da razen v redkih primerih sankcije nimajo učinka. To je zadnjih ukrep, ki smo ga pripravljeni sprejeti.«