ZN vse bolj zaskrbljeni za varnost opazovalcev

Opazovalcem ZN se je danes uspelo prebiti do vasi Kubair, kjer so pred kratkim ubili vsaj 80 ljudi.

Objavljeno
08. junij 2012 08.37
Posodobljeno
08. junij 2012 08.45
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

New York − Opazovalcem Združenih narodov se je danes naposled uspelo prebiti do vasi Kubair. Člani mednarodne misije so najprej obiskali vas Marzaf, kjer naj bi bile pokopane žrtve sredinega pokola, nato pa so se odpravile v Kubair, kjer ji je pričakal vonj po ožganem mesu in dokazi, da je bila tam pred kratkim prelita kri.

Dopisnik BBC, ki potuje z misijo, je še zapisal, da v majhni vasi ni nikakršnih znakov življenja. »Največji dve hiši, ki stojita na griču nad Kubeiro, sta požgani. Vonj po ožganem mesu je še vedno močno prisoten.« Po besedah protivladnih aktivistov so sile zveste režimu trupla civilistov iz vasi odstranili včeraj.

Opazovalci mednarodne misije so si vas Kubair poskušali ogledali že včeraj, a so jim sirska vojska in lokalni prebivalci to preprečili tudi z uporabo strelnega orožja. V pokolu, ki so ga domnevno zakrivili pripadniki prorežimske milice šabiha, je bilo ubitih vsaj 80 ljudi, med njimi tudi otroci.

Zahod za novo resolucijo VS ZN o Siriji

Diplomati iz Britanije, Francije in Združenih narodov bodo v najkrajšem možnem času poskušali sestaviti resolucijo VS ZN, v kateri bodo predlagali uvedbo sankcij zoper Sirijo. »V prihodnjih dneh si bomo prizadevali pridobiti podporo za resolucijo, ki bo vključevala ukrepe iz sedmega poglavja ustanovne listine ZN,« so za AFP povedali diplomati Združenih narodov.

Rusija in Kitajska sta sicer že dvakrat vložili veto na resolucijo VS ZN o Siriji, a je Anan prepričan, da se bo zaradi dveh pokolov pritisk mednarodne skupnosti na režim Bašarja al Asada povečal.

Anan priznal, da mirovni načrt ne deluje

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan je varnostnemu svetu Združenih narodov včeraj dejal, da se bo kriza v Siriji kmalu nenadzorovano razmahnila, če na sirskega predsednika Bašarja al Asada ne bodo odločneje pritisnili.

Anan je včeraj prvič javno priznal, da njegov mirovni načrt ne deluje, krivdo za to pa je pripisal predvsem vladi predsednika Asada. Varnostni svet ZN je zato pozval, naj Damsku zagrozijo s posledicami − po navedbah ameriške tiskovne agencije AP gre pri tem največkrat za sankcije −, če ne bo prenehal z nasiljem in začel spoštovati njegov mirovni načrt, na katerega je pristal aprila. »Dlje kot čakamo, bolj temna prihodnost se obeta Siriji,« je njegove besede za francosko tiskovno agencijo AFP povzel neimenovani diplomat.

Kako dolgo bodo še vztrajali opazovalci?

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa je včeraj dejal, da Sirija neizbežno hiti proti državljanski vojni, ki bo imela katastrofalne posledice za celotno regijo. »Sirsko ljudstvo krvavi. Jezni so. Hočejo mir in dostojanstvo, predvsem pa hočejo ukrepanje,« je dejal Ban.

Opozoril je tudi na vse več napadov na opazovalce ZN. Po podatkih ZN je opazovalna misija v Siriji sicer vsak dan tarča napada s strelnim orožjem, najmanj dvakrat pa so njen konvoj napadli tudi z obcestnimi bombami. Po besedah Ban Ki Muna so proti opazovalcem in njihovim prizadevanjem, da bi v Siriji izpolnili svojo nalogo − pripadniki misije so po njegovih trditvah poskušali zaustaviti tudi tankovske napade na vasi, a so jih sirske sile ignorirale −, tako uporabili raznovrstno orožje, med drugim tudi nadzorna letala. S tem s jih poskušali prisiliti, da bi se umaknili iz območij, kjer so vladne sile domnevno zakrivile večje zločine. Ban je zato pohvalil pogumne pripadnike misije in dejal, da bo moral varnostni svet razmisliti, ali se bo misija sploh lahko nadaljevala.