ZN: Z Damaskom dosežen dogovor o kemičnem orožju

Pogovori inšpektorjev ZN in Damaska so bili »produktivni in so privedli do dogovora o tem, kako naprej«.

Objavljeno
27. julij 2013 14.25
SYRIA-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
New York − Združeni narodi so v petek sporočili, da so s Sirijo dosegli dogovor o preiskavi glede uporabe kemičnega orožja v spopadih v Siriji, vendar ob tem niso pojasnili, ali bodo pri tem sodelovali tudi inšpektorji ZN, piše Slovenska tiskovna agencija.

Pogovori dveh inšpektorjev ZN, ki sta bila v Damasku v torek in sredo, so bili »produktivni in so privedli do dogovora o tem, kako naprej«, so ZN zapisali v sporočilu za javnost, pri tem pa niso navedli nobenih drugih podrobnosti.

Vodja inšpektorjev Ake Sellstrom in visoka predstavnica ZN za razorožitev Angela Kane, ki sta obiskala Sirijo, naj bi generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Munu sicer kmalu poročala o svojem obisku v Siriji.

ZN so doslej prejeli poročila o 13 napadih s kemičnim orožjem v Siriji, dodaja STA. Ban je doslej zahteval obsežno preiskavo vseh obtožb o uporabi kemičnega orožja v 28 mesecev trajajočem konfliktu v Siriji, sirski režim pa je vztrajal, da naj ZN preiskujejo samo njegovo navedbo, da so opozicijski uporniki uporabili kemično orožje 19. marca v mestu Kan al Asal.