ZN: za uporniki v DR Kongo stoji Ruanda

Ruanda in Uganda kršita embargo na izvoz orožja v DR Kongo in oborožujeta upornike iz vrst gibanja M23, ugotavljajo ZN.

Objavljeno
17. oktober 2012 15.11
reu CONGO-DEMOCRATIC/REBELS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
New York − Upornikom iz vrst gibanja M23, ki se v provinci Severni Kivu na vzhodu Demokratične republike Kongo že več kot pol leta spopadajo s kongovskimi vojaškimi silami, dejansko poveljuje ruandsko obrambno ministrstvo, oborožujeta pa jih tako Ruanda kot Uganda, piše v najnovejše poročilu Združenih narodov.

Kot v sicer zaupnem poročilu do katerega se je dokopala britanska tiskovna agencija Reuters ugotavlja skupina strokovnjakov varnostnega sveta OZN, ki spremlja izvajanje embarga na orožje v DR Kongo, so »ruandske oblasti nadzorovale ustanavljanje uporniškega gibanja in njegove večje vojaške operacije, Uganda pa je z manj očitno podporo M23 omogočila, da politična veja uporniške skupine deluje iz Kampale«.

Več otrokov vojakov

V poročilu piše, da upornike vodita Bosco Ntaganda, nekdanji general kongovske vojske, ki ga zaradi vojnih zločinov išče Mednarodno kazensko sodišče, in Sultani Makenga, ki je zadolžen za operacije in koordinacijo z zavezniškimi uporniškimi skupinami. Oba delujeta po navodilih vodje poveljstva ruandske vojske, generala Charlesa Kayonge, ta pa upošteva ukaze ruandskega ministra za obrambo, generala Jamesa Kabarebeja.

»Ruanda z neposredno vojaško podporo upornikom M23, podporo rekrutiranja, spodbujanjem in podporo dezertacijam iz kongovske vojske, pa tudi z zagotavljanjem orožja, streliva, informacij in političnimi nasveti še naprej krši embargo na orožje,« še piše v poročilu.

To tudi ugotavlja, da ruandska vojska nove rekrute za M23 išče med kongovskimi begunci, ruandsko vojsko in civilisti, gibanje M23 pa je po drugi strani povečala število otrok vojakov v svojih vrstah.

Ruanda in Uganda navedbe zanikata

Tako Ruanda kot Uganda sta v poročilu objavljene navedbe že zanikali. Tiskovni predstavnik ugandske vojske Felix Kulayigye je tako dejal: »Kje so dokazi za te trditve? Nekateri od teh tako imenovanih strokovnjakov so prišli sem, pogovarjali pa se niso z nikomer«. »Te obtožbe so navadne neumnosti,« je še dodal.

Po drugi strani pa je skupina strokovnjakov VS še sporočila, da so njihova dognanja potrdili številni drugi viri, med njimi agentje obveščevalnih služb iz evropskih držav, Ugande in Burundija.