Znova priklopili signal grške televizije

Do jeseni bodo gledalci na javni televiziji lahko gledali predvsem dokumentarne filme.

Objavljeno
10. julij 2013 16.06
GREECE-SENTIMENT/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Atene − Skoraj natanko mesec dni zatem, ko je grška vlada nepričakovano ukinila tamkajšnjo javno radiotelevizijo ERT, so njen signal danes znova priklopili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na frekvenci, na kateri je oddajala ukinjena televizija, se zaenkrat prikaže le znak z napisom Grška javna televizija (EDT) in barvni valovi, a bodo, kot obljubljajo grške oblasti, že danes zvečer ali najpozneje jutri zjutraj začeli z oddajanjem programa. Pantelis Kapsis, zadolžen za javno televizijo, je za AFP povedal, da bodo spored v večini sestavljali dokumentarni filmi, namesto informativnega programa pa bodo do nadaljnjega državljane o aktualnih dogodkih obveščali s pasicami na dnu ekrana, na katerih se bodo vrteli naslovi novic tiskovne agencije.

Vlada namerava začasni program oddajati vse dokler ne bo jeseni izbrala osebja za novega ponudnika. »Objavili bomo javni poziv novinarje, naj pridejo delati za nas,« je povedal Kapis.

Kot smo na naši spletni strani že poročali, je vlada grškega premiera Antonisa Samarasa v okviru varčevalnih ukrepov, ki jih od države zahteva trojka mednarodnih posojilodajalcev, 11. junija nepričakovano odredila zaprtje javne radiotelevizije.

Poteza, zaradi katere je čez noč brez dela ostalo okoli 2800 ljudi, je na ulice ponesla tisoče ljudi in sprožila številne kritike tako doma kot v tujini, posledično pa je vodila tudi v preoblikovanje vlade.

Grško vrhovno sodišče je pozneje sicer začasno blokiralo vladno odločitev, vse dokler ne bo ustanovljen nov nacionalni medij. Poleg tega odpuščeni uslužbenci nekdanje televizije niso pristali na izgubo službe in so ob pomoči Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) nadaljevali z oddajanjem dela programa.