Žrtev potresov na Kitajskem vse več

Po zadnjih podatkih je v tresenju tal umrlo najmanj 80 ljudi, okoli 820 je poškodovanih.

Objavljeno
08. september 2012 10.23
Posodobljeno
08. september 2012 10.34
QUAKE-CHINA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − Število žrtev potresov, ki so včeraj stresli provinci Yunnan in Guizhou na jugozahodu Kitajske, se veča. Po zadnjih podatkih je tako umrlo najmanj 80 ljudi, okoli 820 je poškodovanih.

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj reševalne akcije še vedno potekajo, čeprav pa delo reševalcev otežujejo neprehodne ceste in poškodovana infrastruktura, razmere pa bi lahko še poslabšalo slabo vreme. Meteorologi namreč za prihodnje dni napovedujejo deževje, zaradi česar se bo na območju povečala tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Potresna sunka za magnitudi 5,6 po Richterjevi lestvici in več popotresnih sunkov, ki jima je sledilo, je sicer povzročilo precejšnjo škodo. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je bilo v tresenju tal tako uničenih 6.650 hiš, še bistveno več − 430.000 − pa je poškodovanih. Nastalo škodo ocenjujejo na okoli 434 milijonov evrov.

Iz porušenih ali poškodovanih hiš so morali nemudoma evakuirati 100.000 ljudi, še enkrat toliko pa jih morajo preseliti. Oblasti so na območje že napotile pomoč za prizadete prebivalcev, med drugim več tisoč šotorov, odej in zaloge vode. Pomoč pošiljajo tudi druge agencije, med njimi Rdeči križ, območje pa je danes obiskal tudi kitajski premier Wen Jiabao.

Po navedbah časnika Global Times je zadnje tresenje tal znova opozorilo na šibko točko Kitajske, ki jo naravne katastrofe kljub hitremu razvoju in izboljšanju življenjskih standardov v velikem delu države še vedno močno prizadenejo. Kot so zapisali v uvodniku, bi imel tovrsten potres v bolj razviti regiji manj žrtev ali pa sploh nobene. »Tisti, ki verjamejo v iluzijo kitajske moči, se morajo zavedati dejstva, da številni ljudje še vedno živijo v slabih pogojih,« so dodali.