Županja berlinske četrti načrtuje prvi nemški coffee shop

Prodajalci bi se morali tudi izobraziti, da bi znali strankam ustrezno svetovati.

Objavljeno
19. oktober 2013 20.00
tlo Nedelo
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si
Berlin - Županja berlinskega Kreuzberga Monika Hermann si prizadeva, da bi ravno v njeni četrti odprli prvi nemški lokal z marihuano oziroma »marihuani prijazen lokal«. Legalizacijo marihuane pa tudi sicer zagovarja kot prioriteten projekt svojega mandata, ki ga opravlja od avgusta, poroča nemški portal DW.

Hermannova, ki je članica stranke Zeleni, meni, da bi z legalizacijo rešili problem naraščajoče prodaje drog v enem od parkov v Kreuzbergu in hkrati uporabnikom ponudili marihuano brez aditivov, kakršno zdaj kupujejo od tamkajšnjih prekupčevalcev.

Ni prepričana, da bi se nujno morali zgledovati po amsterdamski izkušnji, vztraja pa pri tem, da bi se morali prodajalci poučiti o učinkih, uporabi in posledicah kajenja, saj bi le tako lahko strankam ustrezno svetovali.

Kampanjo za legalizacijo so že zagnali, o uvedbi kavarnic razpravljajo tudi v predstavniškem domu, a močne politične podpore nimajo. Socialni demokrati, Leva stranka in pirati so sicer naklonjeni bolj mili politiki do uporabe in prodaje marihuane, kakršna je uzakonjena zdaj, konservativci pa vztrajajo pri prepovedi. Do legalizacije sta zadržana tudi berlinska komisarka za droge in policijska uprava. Menijo, da legalizacija preprodajalcev ne bi razgnala.

Nemška zakonodaja

Prodaja in nakup marihuane sta prepovedana, poraba te substance pa je obstala v »sivi coni«. Vsaka zvezna država ima svoje zakonodajo.

Kdor ima pri sebi majhne količine za osebno uporabo, bo izpostavljen majhnim ali nikakršnim pravnim posledicam. V Berlinu je zakonita meja 15 gramov, v Hamburgu pa je dovoljena količina do šest gramov.