Žvižgač Snowden obtožen vohunjenja

Snowdna so obtožili tudi kraje in razpečevanja vladne lastnine, od Hongkonga pa zahtevali, da ga pridrži.

Objavljeno
22. junij 2013 19.49
Hong Kong NSA Surveillance
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriške oblasti so proti Edwardu Snowdnu, nekdanjemu uslužbencu ameriške obveščevalne agencije Cia in žvižgaču, ki je javnosti razkril podrobnosti o tajnem programu ameriške Agencije za državno varnost (NSA), namenjenemu prisluškovanju telefonskih pogovorov in zbiranju podatkov iz spletnega komuniciranja, vložile obtožnico zaradi vohunjenja.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavik ameriških oblasti, je tožilstvo sicer zapečateno obtožnico vložilo na zvezno sodišče v ameriški državi Virginija. Snowdna so poleg vohunjenja obtožili še kraje in razpečevanja vladne lastnine, po navedbah mreže NBC News pa je obtožen tudi, da je zaupne dokumente delil s posamzniki, ki niso bili pooblaščeni za njihovo branje.

Ameriške oblasti so poleg tega od Hongkonga, kjer se Snowden skriva že več tednov, tudi zahtevale, da ga pridrži.

Pozornost javnosti se bo zdaj po pisanju AFP znova usmerila proti Pekingu in Honkongu. Številni se namreč sprašujejo, ali bo Kitajska ustregla Združenim državam ali pa bo Snowdnu omogočila odhod na Islanijo, o čemer se menda dogovarja zadnje dni.

Kot smo v Delu že poročali, je Edward Snowden glavni protagonist tako imenovane afere Prizma, ki je ime dobila po programu nadzora ameriških obveščevalcev. Afero so sicer pred tedni razkrili mediji. Najprej je britanski Guardian objavil tajni dokument, s katerim je ameriško tajno sodišče mobilnemu ponudniku Verizon odredilo, naj Državni varnostni agenciji (NSA), največji v spletu 17 ameriških obveščevalnih organizacij, preda vse podatke o telefonskih klicih njegovih uporabnikov. Nato pa sta Guardian in Washington Post razkrila obstoj »programa Prism«, ki zbira podatke in vsebino vsaj devetih največjih spletnih podjetij (med njimi so Google, Skype, Facebook, Microsoft, Yahoo in Apple). NSA je menda priklopljena neposredno na njihove strežnike, podatke pa so menda dobivali tudi britanski obveščevalci.

Časnika sta zatem 29-letnega Snowdna razkrila kot človeka, ki je javnosti razkril podrobnosti o tajnem programu ameriške NSA, poleg tega pa je britanski časopis objavil 12-minutni videointervju z mladim Američanom, ki se je, kot je dejal, odločil žrtvovati šestmestno letno plačo v računalniški svetovalni družbi Booz Allen Hamilton na Havajih, »zato, ker vladi ZDA ne morem mirne vesti dopustiti, da z velikanskimi prisluškovalnimi napravami, ki jih gradi v tajnosti, uniči zasebnost, svobodni splet in temeljne človeške svoboščine po vsem svetu«.

Snowdnova usoda sicer še vedno ni znana, a hotel je zaprositi za azil v kateri od držav, ki »spoštuje enake vrednote« in ki z ZDA nima sklenjenega sporazuma o izročitvi ljudi, proti katerim je uvedena preiskava. V zadnjem času se kot morebitna destinacija, kjer bi bil varen pred ameriškimi organi pregona, omenja Islandija, vendar pa bi mu zadnja poteza ameriških oblasti te načrte lahko prekrižala.