V Italijo s potniškim vlakom le do Opčin

V nedeljo začne veljati nov železniški vozni red.

Objavljeno
06. december 2016 16.18
rsi*zeleznice
A. S.
A. S.

Ljubljana − V nedeljo, 11. decembra, bo, slab mesec in pol po letalskih prevoznikih, tudi na evropskih železniških tirih začel veljati nov vozni red. S Slovenskih železnic sporočajo, da bo na tirih nekaj novosti, neposrednega železniškega potniškega prometa med Italijo in Slovenijo, če izvzamemo mejno opensko železniško postajo, pa še naprej ne bo. Z Opčin bo še naprej treba v Trst z avtobusom ali z znamenitim tramvajem.

Da bo iz Ljubljane v Trst dvakrat na dan peljal avtobus (Arrive iz skupine nemških železnic DB) na odhode hitrih vlakov proti Benetkam, Firencam, Milanu in Rimu, so v SŽ napovedali že pred tedni. Zdaj pa ponujajo tudi železniško povezavo do Rima in Milana − prek avstrijskega koroškega Beljaka. Tja bodo sicer vlaki vozili iz Ljubljane petkrat na dan; in potem naprej, razen proti jugu, na preostale tri strani Evrope (do bavarskega Münchna štirikrat vsak dan), tudi proti severovzhodu oziroma Srednji Evropi − Praga, Varšava −, kamor je morda bliže prek nekdanje prestolnice Dunaja; tja bo še naprej vozil vlak ob štirih popoldne. Med slovensko in avstrijsko štajersko prestolnico, med Mariborom in Gradcem, bo vozilo, s postankom na graškem letališču, sedem regionalnih vlakov.

Proti jugu bodo imeli potniki na razpolago štiri vlake na dan do Zagreba − in od tam do Reke in Splita. Do naslednje nekdanje prestolnice, Beograda, bo vozil en vlak na dan s povezavami do Skopja, Sofije in Istanbula, ne pa Aten, decembra in poleti pa še dodatni nočni vlak. Vlaki, tudi nov dnevni vlak, bodo vozili tudi na Madžarsko, v Budimpešto.

Slovenski železničarji opozarjajo na spremembe cen v mednarodnem prometu. Za vlak med Ljubljano in Beogradom bodo odslej vse enosmerne vozovnice stale samo 29 evrov, povratne pa 49 evrov na osebo. Potniki se bodo lahko do Zagreba odslej za devet evrov odpeljali tudi iz Celja, iz Maribora pa za 12 evrov. Za pot iz Ljubljane do Pulja in nazaj bodo odšteli 29 evrov, od Ljubljane do Skopja pa 37,5 evra. Na SŽ seveda niso zapisali, da pred izbiro javnega prevoznega sredstva velja preveriti tudi cene avtobusnih prevozov − te so na dolgih mednarodnih linijah z močno razširjeno ponudbo (Flixbus, Arriva) v zadnjih letih zelo konkurenčne.

Skupine potnikov bodo po novem med Slovenijo in Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo potovale še ceneje, in sicer s 50-odstotnim popustom. Pol ceneje pa bodo med Slovenijo in Hrvaško potovali tudi starejši od 60 let in upokojenci ter mladi do 26. leta.

Nekaj sprememb napovedujejo SŽ tudi v notranjem prometu. Iz Murske Sobote v Ljubljano bo dopoldne vozil direktni vlak in se popoldne vračal. Avtovlak, ki zdaj vozi med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom, bo od 11. decembra vozil na podaljšani relaciji, in sicer od Bohinjske Bistrice do Mosta na Soči.