26.341 upokojencem bodo izdali odločbe

Doslej so obravnavali okoli tisoč ugovorov, med njimi so jih 517 rešili v korist pritožnikov, ki so bili vojni veterani.

Objavljeno
20. julij 2012 13.46
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Okoli 26.000 upokojencev, ki so dobili nižje pokojnine, lahko do sredine septembra pričakuje odločbe o tem, koliko bodo prejemali od slej. Tistim, ki so se že pritožili, ker so dobili samo obvestila, tega ne bo treba storiti ponovno.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz ) pravijo, da s pošiljanjem obvestil niso naredili napake, vendar bodo spoštovali mnenje ustavnega sodišča in vsem, ki zaradi 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) od 1. junija prejemajo nižje pokojnine, poslali upravne odločbe o tem. Odpremili bodo vse hkrati, da bi jih upravičenci prejeli v razmiku največ dveh ali treh dni, potrudili pa se bodo, da bi jih poslali še pred nakazilom avgustovske pokojnine ali pa najkasneje do sredine septembra.

Približno 26.000 naslovnikov – natančnega števila zaradi 188 novih upokojencev, ki jih bo doletelo usklajevanje, in tistih, pri katerih so že ugotovili napake, za zdaj še ne vedo – bo imelo po pravnem pouku potem 15 dni možnost ugovora na Zpizu . Pri tem Marijan Papež, direktor Zpiza , poudarja, da tistim 6700, ki so se že doslej pritožili na prejeta obvestila, ne bo treba ugovarjati ponovno, ampak bodo upoštevali že njihovo prvo pritožbo. »Lahko pa jo bodo še kaj dopolnili, če bodo hoteli . Vendar bomo, ne glede na to, ali bodo napisali en stavek ali pet strani ugovora, natančno proučili vse evidence,« je napovedal Papež.

Doslej so obravnavali približno tisoč ugovorov, med njimi so jih 517 rešili v korist pritožnikov, ki so bili vojni veterani in so jih obravnavali prednostno zaradi novega tolmačenja dela zakona. Papež pa ne pričakuje, da bodo med preostalimi pritožniki našli veliko napak. Tisti, ki ne bodo zadovoljni z odgovorom Zpiza , se bodo lahko na drugi stopnji v 30 dneh obrnili na delovno in socialno sodišče. »Posameznik bo š ele po tem, ko bo izkoristil vsa pravna sredstva, do vrhovnega sodišča, imel možnost, da vloži pobudo za presojo ustavnosti 143. člena ZUJF,« je opozorila Anka Tominšek, predsednica sveta Zpiza .

Odločbe morajo poslati priporočeno z osebno vročitvijo, kar bo Zpiz stalo 15.000 evrov več, kot če bi jih odpremili po navadni pošti. Glede letnega dodatka pa ne bodo pošiljali odločb, temveč, kot doslej, le obvestila prejemnikom.