Danes še zadnji poskus iskanja soglasja pred stavko

Na današnjem dnevnem redu naj bi bile vse stavkovne zahteve. Možnosti, da bi danes dosegli dogovor, ni veliko.

tor, 17.04.2012, 09:00
Trikrat »intervencijska« večina

Koalicijski poslanci so včeraj dosegli, da bo parlament že danes zniževal izplačila regresov v državnih podjetjih in zavodih ter poviševal olajšave za podjetja in posameznike s spremembo davčne in dohodninske zakonodaje.

Vodja poslanskega kluba SD Janko Veber je glasovanje o smiselnosti teh nujnih postopkov zahteval, ker bo zaradi olajšave v davčni in dohodninski zakonodaji državni proračun ob skoraj četrt milijarde evrov v času, ko poskuša vlada z zmanjševanjem pravic ljudi privarčevati 800 milijonov. Opozoril je, da bo moral odbor za finance razpravljati čez noč, da bi danes poslanci že lahko odločali o treh intervencijskih zakonih. A je Jože Tanko (SDS) vztrajal, da so ukrepi nujni: investicijske olajšave pomenijo dodatne zaposlitve, delovna mesta pa so boljši ukrep proti krizi kot večanje državnih transferjev. Za takojšnje nižanje regresov ter povišanje olajšav v dohodninski in davčni zakonodaji je trikrat glasovalo 48 poslancev, vsakič jih je bilo proti 32. P. J.

Ljubljana – Sindikalisti javnega sektorja in predstavniki vlade bodo danes, dan pred stavko, znova poskusili najti kompromis. Možnosti, da bi ga dosegli, ni veliko, tudi zato, ker se zdi, da je trenutno največji problem, ali naj se sindikati pogovarjajo z eno ali dvema vladnima pogajalskima skupinama. Vsaka stran ima na to vprašanje svoj odgovor.

Včeraj so predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja po nekaj dneh nesoglasij, kdo mora sklicati naslednja pogajanja, spet sedli za skupno mizo. A se je srečanje tudi tokrat končalo brez končnega uspeha; razlog za to pa tokrat tiči drugje.

Vladna pogajalska skupina je sindikatom ponudila dva predloga: desetodstotno znižanje z odpravo obeh plačnih nesorazmerij ali pa linearno znižanje plač za pet odstotkov (brez odprave plačnih nesorazmerij). S tem je vlada po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Aleša Živkoviča od predhodnega predloga popustila za eno odstotno točko, od tistega, zapisanega v zakonu o uravnoteženju javnih financ, pa za 2,5-odstotne točke.

Sindikati so predlog po besedah Branimirja Štruklja, vodje koordinacije stavkovnih odborov, »poslušali in ga skrbno proučili«, a se do njega niso opredelili, saj so čakali na odgovor glede vseh stavkovnih zahtev druge pogajalske skupine, ki je bila ustanovljena v četrtek na seji vlade in ki jo bo vodil minister za delo Andrej Vizjak. »To je zdaj za nas bistveno,« je po pogajanjih, ki so se končala ob šesti uri popoldne, povedal Štrukelj.

Odgovor je Vizjakova skupina že pripravila, pozno zvečer pa je ta predlog stališč potrdila še vlada. Tako naj bi bilo vse pripravljeno, da se danes dopoldne, torej le dan pred stavko, prvič srečata Vizjakova skupina in koordinacija stavkovnih odborov, kjer naj bi bile na dnevnem redu vse stavkovne zahteve, torej, denimo, tudi zviševanje normativov in ne le zniževanje plač in drugih prejemkov.

Po besedah Štruklja naj bi tu nadaljevali razpravo o včeraj predstavljenem vladnem predlogu o zniževanju plač, medtem ko Živkovič pričakuje, da se bodo sindikati o plačah še naprej pogajali z njimi, torej prvo pogajalsko skupino, ki jo formalno vodi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. In sicer že danes, potem ko naj bi končali dogovarjanje z Vizjakovo skupino. »Treba je vedeti, da v stavko niso vključeni vsi sindikati, tukaj diskriminacije ne moremo delati,« je na zahteve sindikatov po ločenih pogajanjih odgovoril Živkovič.

Ukrepi do dvoodstotne rasti

Predsednik vlade Janez Janša je v svojih včerajšnjih odgovorih poslancem poudaril, da so predlagani ukrepi pripravljeni na podlagi primerjav, kaj so naredili drugi v podobnem položaju. »V strukturnih reformah, ki jih bo pač treba narediti, kratkoročnih učinkov za proračun ni. In napaka v preteklosti je bila prav ta, da smo se zadeve lotevali na napačnem koncu.« Napovedal je, da bodo številni ukrepi vezani na omejen čas trajanja in bodo veljali, dokler Slovenija ne bo znova dosegla od dvo- do triodstotne gospodarske rasti. Kakšne bodo posledice, če tega ne storimo, je mogoče videti v Bolgariji, Romuniji in nekaterih srednjeevropskih državah. »Ne samo da je nadaljnje zadolževanje drago, če mi teh ukrepov ne sprejmemo, se upravičeno lahko bojimo, da ne bo nikogar več, ki nam bo sploh pripravljen posoditi denar. To se je zgodilo Latviji pred tremi leti,« je med drugim poudaril predsednik vlade.

ZSSS podpira stavko

Svobodni sindikati po besedah Dušana Semoliča podpirajo aktivnosti sindikatov javnega sektorja proti zakonskim posegom vlade v kolektivne pogodbe in tudi izvedbo stavke, ki se ji bo pridružilo vseh pet sindikatov javnega sektorja, ki so člani ZSSS: poklicnih gasilcev, zdravstva in socialnega skrbstva, državnih organov, Sviz in Glosa. Sindikatu ministrstva za obrambo zakon to prepoveduje.

Povezane novice

Vlada v predlogu plač nekoliko popustila
16. april ob 17:33
Sindikalisti se o predlogu niso izrekli, predvidoma pa se bodo jutri dopoldne srečali z drugo vladno pogajalsko skupino.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
wladymyr

JANEZ JANŠA: Najprej hvala za vprašanje. Drugič, če primerjamo ukrepe, ki jih je predlagala vlada in ki še niso sprejeti in je tudi opozicija vabljena k njihovih oblikovanjem ali pa k oblikovanju s tem, kar so delale druge države v Evropski uniji, ki so nekje na podobni stopnji razvoja in podobnem položaju, potem ti ukrepi niso radikalni. Če pa te ukrepe primerjate s tem, kar se je delalo doslej potem pa lahko uporabite tudi to besedo. Ampak vsi ti ukrepi izhajajo iz preprostega dejstva, da ima Slovenija za letošnje leto, ki ni na začetku, ampak je mimo že skoraj tretjina, sprejet proračun, ki je bil oblikovan, sprejet pred dvema letoma in več. In ta proračun, ne samo, da je popolnoma nerealen, je tudi popolnoma neoperativen. Vsak dan, ko mine brez tega, da javno porabo uskladimo z realnostjo, potrošimo na račun prihodnjih generacij, se pravi otrok, ki ste jih v vašem vprašanju imenovali najmanj 10 krat, še nekaj dodatnih milijonov. Oni so tisti, ki bodo morali to odplačevati. In zdaj mi povejte, kje je tukaj pravičnost.

Drugo, ukrepi so uravnoteženi. Posegajo na različna področja, ravno zaradi tega, da ne bi bili radikalni. Bi pa bili radikalni, če bi šli samo v en sektor.

Tretjič, ti ukrepi so predlagani na podlagi primerjav. Kaj so naredili drugi, ki so bili v podobnih situacijah. Primerjajte različne socialne transfere, ki jih imamo v Sloveniji, primerjajte normative v šolstvu, primerjajte dolžino porodniškega dopusta, primerjajte subvencije za vrtce in tako naprej z državami, ki so na enaki razvojni stopnji ali celo bogatejši od nas in videli boste, da nič od tega, kar predlagamo ni radikalno. Če bi bilo tako preprosto poiskati rešitve brez tega, da bi se katerikoli socialni transfer ali katerakoli dotacija zmanjšala, potem bi se to najbrž že zgodilo. Saj so rešitve iskale tudi v zadnjih mesecih in v zadnjih treh letih, pa jih očitno ni bilo. V strukturnih reformah, ki jih bo pač potrebno narediti, kratkoročnih učinkov za proračun ni. In napaka v preteklosti je bila ravno v tem, da smo se stvari lotevali na napačnem koncu. Se pravi, skušali smo opraviti nekatere stvari, ki jih je treba opraviti, ampak bodo dale učinke šele čez nekaj let, nismo pa naredili tistega, kar bi morali narediti takoj. Ko hiša gori je treba najprej gasiti in potem popravljati temelje, ne pa najprej popravljati temelje. Zato smo danes v tem položaju, ko so šle stvari v razkorak in tudi ne drži, da so tukaj glavni načrtovani prihranki na socialnem področju. Tukaj tudi, če bodo ti ukrepi sprejeti pravice, ki bodo veljave v Sloveniji, ne samo, da so primerljive s pravicami v drugih državah na isti stopnji razvoja, ampak so marsikje ali bodo marsikje, tudi bistveno višje. In ne nazadnje te ukrepe mi ne delamo in ne predlagamo in vi jih ne boste sprejemali ali zavračali, zaradi tega, ker bi si želeli, da v prihodnjih letih plače ne bi rasle, da ne bi imeli dovolj denarja za solidarnost in pomoč tistim, ki so jo potrebni. Ampak ravno nasprotno. Ti ukrepi so predlagani zato, da se Slovenija ohrani tudi kot socialna država, vendar na ta način, da bomo sposobni te pravice tudi financirati. Zadnja tri leta jih nismo, financirali so se iz zadolževanja. In zdaj jih je treba odplačati. Tudi, če bo ta rebalans sprejet, bo še vedno več kot milijarda evrov zadolžitve in proračunskega primanjkljaja. Od te milijarde evrov bo šlo 700 milijonov evrov za obresti. Za tisti denar, ki se ga je porabilo v prejšnjih letih, zato, ker nismo šli v parlament s temi ukrepi. Če bomo letos zamudili bo naslednje leto samo še hujše.

17. april 2012, ob 22:32:51
wladymyr

Poslanske skupine koalicije enotne pri podpori predlogom vladnih ukrepov
Državni zbor RS je odločil - Vlada RS deluje zakonito in ukrepa odlično!

17. april 2012, ob 21:55:44
wladymyr

Stavka javnega sektorja - jugoslovenarsko zoper Evropo

Komunisti so nesramni -ne priznavajo v rdečkizmih samostojne slovenske države, v kateri živijo kot še zmerom privilegirani državljani/ke... in so v tem hujši od nacističnega kolovodjevskega sistema nemirov in pučistov: zato pa stavkajo. Nihče jih ni prijel, nihče že porej onemogočil, vključno s hujskači najslabšer družbene baže in subkulturnosti, kajti oni hočejo še vedno, tudi kakor vosovsko, oznovsko ali udbaško - odločati in deliti denar, proti sedanji odlični Vladi RS, posebej pa zoper premierja Janeza Janšo... Dokaz? Ko so premieru Janezu Janši javno grozili z ubojem, ni deloval specialni oddelek šprotiterorizma, prav tako ni Vlada RS vpoklicala tujih ostrih protiterorističnih oddelkov, da napravijo zoper smrtne grožnje red in mir in disciplinirajo ne le"nergaštvo" smrtonosnih liopovov, ampak prdvsem primitivizem nasilja. Če hoče stavka javnega sektorja spet v Jugoslavijo, pa naj to izrazi s svojimi titinskimi pristaši in protislovenskimi pajdaši! Tista "pogajanja" so ena sama kakor sindikalno spolitizirana šikana in javna postkomunistična ali jzugoboljševiška provokacija, z namenom, da se zruši samostojna Rwepublika Slovenija in da zvladajo jugoslovenarji krvavih apetitov. Nekateri ugodni zaposleni so dandanes že tako predrzni, da javno ne priznajo slovenskega parlamenta, Vlade Republike Slovenije, ampak komaj še morda kako "rweprezentativnega" državnega predsednika kot njegovega kompanjona, spet ljubljanskega župana in vse, ki delujejo protisalovensko: - zaenkrat morajo celo še špriznati sodstvo, če ne drugega, sicer pa tako ali drugače zagovarjajo delomrzniško sprenevedavo nasilje, torej šomoštrsko, medicinsko, pisarniško farizejsko, brez slehernega spoštovanja vsaj do poslancev ali ministrov, kaj šele do državnega predsednika, predsednika DRžavnega zbora RS ali predsednika Vlade RS...
Živimo v času, ko hoče zavladati ohlokratsko, torej s silo podrhaljene svojati prav "javni sektor" - in uničiti slovenski narod in nacionalno državo. >S stavko javni sektor izgublja sam zase ne ler še zadnjo sled dostojanstva, ampak tudi kredibilnost: upajmo, da bo država usprela urediti ideologijo ohlokratsko stavkajočih, če ne zdaj, pa pozneje! Kajti "pogajanja" so sindikalni živi pesek v oči! so ohtanjanje jugoboljševiških, čeprav prikritih pozicij oblasti. Treba bo zamrenjati, kot vse kaže, vsa direktorska mesta stavkajočih, vsa vodjevska pšlačila in jih nadomestiti z uglajeno sposobnimi ter slovensko zavednimi Evropejci in Evropejkami - sicer bodo miglhjale učiteljice pa vzgojiteljice kakor Cece in Lepe Brene z jumboplakatnimi razprodanimi ponudbami, da o drugih jugoviških balkanoidnih neslanostih ne govorimo.

Uničenje slovenske države ne sme uspeti ne ljubljanskim tipom, katerih priljubljeni napis na zidovih je: UBIJ SLOVENCA! ali javno ZOKI UBI JANŠU! itd. Preveč je slovenska državna oblast popuščala protislovenskemu terorizmu, ki se oblači v privilegirano nesramnost in neupoštevanje države, a le - tudi stavkovno - zato, da zadosti lastnim titinskim apetitom, na poti partijskega tovarištva v jugoboljševiških vrstah ali v samoupravljanju povsem nasilnega protislovenskerga zla. Doklej? - Upajmo, da bodo po stavki tudi štruklji slovenski?

17. april 2012, ob 21:32:09
brezno

dim

poznaš prastrah pred žuželko
pred ličinko
ki se zavleče pod trdo možgansko opno
in se od temenskega plazi do čelnega režnja
kjer se zabubi
po tem ko ti zamegli jasnino pogleda

in veš da tam v kokonu
poteka preobrazba
čarobna metamorfoza
nagnusnega stvora
v popolno bitje
raznobarvnega življenja

v sanjah srkata nektar
škrlatnih kadulj

in potem ti oster vonj po scalini
ki te spominja na očeta
skozi hodnike nosnih školjk vdre v lobanjo
najeda tvoje živčevje kot dim pogorišče
in zaduši nerojeno misel v zapredku

17. april 2012, ob 15:16:55
Lidija

Potem
zvečer stopim na rob stolpnice
in se poženem v globino.
Na dnu se razletim na tisoč koščkov.
Do jutra imam čas,
da se ponovno sestavim.
Potem cel dan gradim stolpnico
za ponoven skok.

zalka Grabnar Kogoj

17. april 2012, ob 14:26:30
Lidija

pa ne spet krvi

ne potrebuješ

izsesanih beloočnic in steklih pogledov

niti

povešene medenice in šklepetanja zdrobljenih nartnic

ni nujno vleči za sabo

pol tone podcenjenega drobovja

izvlečenega iz razdrtih tujih skladišč

pozabi na potrgane ročice

in izpuljene laske

brez lastni(č)kovohrabri se in obrni

postani človekžival v tebi te gleda

17. april 2012, ob 14:16:45
Foglof Tunek

Samouk je tipičen klerodesničarski zagamani voluhar, tako, da se ne čudim takšnim izjavam. ŠAH-MAT!!!

17. april 2012, ob 13:02:21
Octovec

Tipičen komentar za samouka. Razumevanje ozadja problema traja tako dolgo, da je vse dogajanje že davno mimo. Če problem sploh (dovolj dobro) pozna, seveda.

17. april 2012, ob 11:21:43
Samouk

Ta sindikalistična banda nas bo uničila.

17. april 2012, ob 10:03:03
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej