Dvojni učinek varčevanja v zdravstvu

Znižanje plač več kot 30.000 zaposlenim v zdravstvu bo imelo na zdravstveno blagajno (ZZZS) minoren učinek.

sre, 09.05.2012, 21:00

Ljubljana – Ko seštejemo prihranke in odštejemo znižana vplačila v blagajno zaradi nižjih plač vseh javnih uslužbencev, ostane 1,7 milijona evrov plusa – ali celo 12 milijonov minusa.

Osemodstotno znižanje plač javnih uslužbencev ima na zdravstveno blagajno dvojni učinek. Letos bo zaradi znižanja plač več kot 30.000 zaposlenih v zdravstvu okoli 40 milijonov evrov prihranka (naslednje leto okoli 80 milijonov), a bo odprava plačnih nesorazmerij istih zaposlenih za zdravstveno blagajno pomenila 38,1 milijona evrov dodatnega stroška (naslednje leto 76,2 milijona). Pod črto bodo torej zaposleni v zdravstvu skupaj celo izgubili 1,9 milijona evrov.

Spomnimo: po Virantovi plačni reformi se je masa plač v zdravstveni blagajni povišala za 33 odstotkov. Za mnoge bodo plače ostale nespremenjene, ker bo osemodstotno znižanje plač nadomestila odprava nesorazmerij, za preostale pa se bodo plače nekoliko znižale. Toda skupno znižanje plač v celotnem javnem sektorju pomeni za zdravstveno blagajno tudi nižja vplačila prispevkov, torej manj prihodkov za blagajno, in sicer okoli 15 milijonov evrov. Nasploh pomeni vsako znižanje plač, tudi v gospodarstvu, manj prihodkov za zdravstveno blagajno.

Prihranek bo tudi zaradi nižje plačanih prevozov na delo (milijon evrov) in znižanja regresov v zdravstvu zaposlenih javnih uslužbencev (13,8 milijona evrov).

Toda o regresih so danes pogajanja še potekala, nekateri pravniki pa menijo, da se izplačilu regresov letos ne bo mogoče izogniti.

V tem primeru bi imela zdravstvena blagajna zaradi znižanja prihodkov javnih uslužbencev letos 12,1 milijona evrov minusa. Drugi varčevalni ukrepi, ki zadevajo pravice ljudi in status brezposlenih, bodo letos izboljšali stanje blagajne za 42 (oziroma 52) milijonov, vsako naslednje leto pa za sto (oziroma 120) milijonov evrov. Kljub temu bo izkazovala ob koncu leta nekaj deset milijonov evrov primanjkljaja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se