Janša s koalicijskimi poslanci v nedeljo o rebalansu

Rebalans, ki je varčevalno naravnan, sicer spremlja tudi predlog zakona za uravnoteženje javnih financ.

Objavljeno
04. maj 2012 15.24
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Premier Janez Janša je za nedeljo sklical tretje srečanje vlade s poslankami in poslanci vladne koalicije. Tema srečanja bo rebalans proračuna za letošnje leto, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predlog rebalansa predvideva 7,9 milijarde evrov prihodkov, kar je 753 milijonov evrov manj kot v sprejetem proračunu, in devet milijard evrov odhodkov oziroma 1,1 milijarde evrov manj od aktualnega proračuna.

Rebalans, ki je varčevalno naravnan, sicer spremlja tudi predlog zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim vlada posega v 45 obstoječih zakonov. Pogajanja o tem zakonu med sindikati javnega sektorja in vlado se bodo sicer zaključila danes, sindikati pa že napovedujejo, da bodo, v kolikor bo zakon, ki ne bo usklajen s socialnimi partnerji, sprejet, zahtevali referendum.

Tega se lahko po besedah ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava bojijo tako vlada kot vsi ostali v državi, saj v primeru padca zakona na referendumu vlada ne bo mogla nobenega od ukrepov uporabiti leto dni. Drugih ukrepov, razen dviga DDV, pa ni, je minister dejal ob začetku današnjih pogajanj.