Kako hitro bo država začela varčevati

Koalicija je izglasovala hitri postopek sprejemanja zakona o uravnoteženju proračuna, a odstopila od najvišje hitrosti.

Objavljeno
24. april 2012 11.45
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »O časovnem načrtu in datumu izredne seje danes ne bomo razpravljali,« je na sinočnjem kolegiju Gregor Virant umaknil predlog, da bi državni zbor že določil, da bo takoj po prvomajskih praznikih na izredni seji spremenil proračun in za uravnoteženje javnih financ hkrati popravil 45 zakonov.

Koalicija je na kolegiju odločila, da bo zakon o uravnoteženju javnih financ – kljub protestom opozicije, da je to nezaslišano – potrdila po hitrem postopku, za naslednje dni že sklicanih sej komisij v parlamentu pa niso odpovedali.

Grožnja z referendumom

Verjetno je, da bodo v parlamentu o paketu odločali nekaj dni kasneje, kot so najprej nameravali. Prvotni načrt časovnega poteka odločanja prikazujemo v zgornjem grafu. Premier Janez Janša je že v ponedeljek napovedal, da bo o rebalansu parlament verjetno odločal v čertrtek 10 maja. Da bo za ta dan sklical sejo pa je danes napovedal tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Vodja poslanskega kluba PS Jani Möderndorfer je včeraj na kolegiju načrtovani naglici ugovarjal, češ da bo nastala nepopravljiva škoda, če bo s slabo pripravljenimi rešitvami z enim zakonom spremenjenih 45 zakonov. Poslovnik in pravila v parlamentu bodo s tem ukinjeni, je ocenil in napovedal: »Vse, kar je možno, bomo storili, da dokažemo, da ste brcnili v temo.«

Janko Veber (SD) je koaliciji predlagal, naj raje podaljša zamrznitev plač in pokojnin v drugo polovico leta in dodatno obdavči visoke plače, ker bodo sicer nasedli na referendumu in ne bo čisto nobenega varčevanja.

Vsak dan stane 2,5 milijona evrov

»Državni proračun ima dvomilijardni primanjkljaj. Nekaj je treba storiti hitro,« je ocenil Gregor Virant (DLGV) in dodal, da je »vrag odnesel šalo«, saj je zmanjkalo denarja. Jože Tanko (SDS) pa, da se bo morala država zadolžiti za dodatnih 820 milijonov evrov, če varčevalni paket ne bo sprejet.

Vsak dan odloga stane 2,5 milijona evrov, redni postopek, ki ga zahteva PS, bi pomenil vsaj tri mesece odloga, torej četrt milijarde. Če politika ne bo ukrepala, se bo, ker takšne porabe ne moremo financirati, ustavilo popolnoma vse, je opozoril Tanko  in dodal, da s ukrepi, ki jih uzakonja parlament, še »ne bomo v varni coni, v varnem območju niti glede primanjkljaja, kaj šele, da bi se karkoli spremenilo. To, kar zdaj sprejemamo, bo v javnem dolgu imelo odraz čez leto, leto in pol, čez dve leti.«