Kako hitro bodo sodniki odločili o ZUJF

Hitro bodo o zadržanju odločili le, če bodo ugotovili, da so rešitve očitno ustavno sporne.

Objavljeno
01. junij 2012 23.33
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - O predlogih za začasno zadržanje veljavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), kakršne so vložili sindikati, ustavno sodišče navadno odloči hitro. Lahko tudi v dveh ali treh tednih, so pojasnili na sekretariatu ustavnega sodišča. Hitro bodo o zadržanju odločili le, če bodo ugotovili, da so rešitve očitno ustavno sporne, sicer pa je pričakovati zadržano ravnanje ustavnega sodišča, ko bodo tehtali pritožbo sindikatov zaradi posega v pravice zaposlenih in odgovore vlade in parlamenta na posledice gospodarskega in finančnega kolapsa, ki bi bil posledica neukrepanja, pa je položaj ustavnega sodišča ocenil nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek.

Nazadnje so ustavni sodniki pred tednom dni začasno zadržali veljavnost ureditve, da so podatki o psihiatričnih zdravljenjih po 30 letih dostopni javnosti. Postopek je sprožila varuhinja človekovih pravic, da bi zavarovala osebno dostojanstvo in pravice bolnikov. Lani, ko je razveljavitev iste določbe v imenu ljubljanske psihiatrične klinike predlagala odvetniška pisarna Mihe Kozinca, je sodišče primer zavrglo z razlago, da pritožnik nima pravnega interesa.

Odločanje sodišča o zadržanju je lahko daljše od nekaj tednov. Ko je v prejšnjem mandatu opozicija predlagala zadržanje določb tožilske zakonodaje, ki so ministru Alešu Zalarju omogočale izdaje obveznih navodil tožilcem, so sodniki Zalarju pristojnost začasno odvzeli šele po treh mesecih in njegova navodila tudi razveljavili. Da lahko sodniki odločijo tudi hitro, pa kaže primer štirih županov poslancev (Matjaž Zanoškar (PS), Zvonko Lah (SDS), Danijel Krivec (SDS) in Ljubo Žnidar (SDS)), ki so decembra lani ustavnemu sodišču predlagali zadržanje in razveljavitev prepovedi hkratnega opravljanja županske in poslanske funkcije. Ustavno sodišče je njihovo pobudo v pičlem tednu dni v celoti zavrnilo kot »očitno neutemeljeno«.