Letos že 4500 odjav od PPZ

 Po uveljavitvi ZPIZ-2 sindikati napovedujejo, da bodo vztrajali pri spremembah zakona.

Objavljeno
13. februar 2013 19.50
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Bralka B. K. je stara dobrih 55 let. Januarja 2011 je izgubila službo, od julija lani pa je tudi brez nadomestila za brezposelne. Od takrat si je plačevala prostovoljno pokojninsko zavarovanje, a si ga kmalu najbrž ne bo mogla več. Letos se je iz tega zavarovanja odjavilo že skoraj 4500 ljudi.

Dobršen del tistih, ki si plačujejo prostovoljno pokojninsko zavarovanje (PPZ), so, tako kot bralka, starejši brezposelni. In za njih je povišanje, ki ga je prinesla pokojninska reforma, s 57 na 185 evrov ogromen znesek. »Po ZPIZ-1 bi se z upoštevanjem treh otrok in plačevanjem prostovoljnega pokojninskega zavarovanja z 38 leti delovne dobe upokojila junija 2015. Zdravstveno sem zavarovana po možu, prispevke si plačujem iz prihrankov, vendar jih bo ob takšnem povišanju zmanjkalo in bom morala verjetno zato izstopiti iz PPZ. To pa verjetno pomeni, da se bom lahko upokojila še pozneje in verjetno to pomeni tudi nižjo pokojnino,« je opisala B. K.

Sindikati so na ta problem, ki so ga med pogajanji pred sprejetjem ZPIZ-2 očitno spregledali, opozorili že pred tedni. Od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) zahtevajo popravek ZPIZ-2, od ministrstva za zdravje pa spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, tako da bi prispevna stopnja za prostovoljno vključitev v zdravstveno zavarovanje ostala 14,17 evra, kolikor je znašala do decembra.

Z ZPIZ-2 se je namreč povišala na 46,71 evra. »Znova smo pisali na obe ministrstvi, saj je čas pomemben. Državni zbor bo zasedal v začetku marca in nočemo, da bi se zamudili roki za parlamentarne procedure. Vztrajali bomo. Če ne bo šlo drugače, bomo o tem problemu pisali tudi predsedniku vlade,« nam je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki opozarja, da brezposelni brez rednih prihodkov ne morejo plačevati po 260 evrov prispevkov na mesec. »Zlasti starejši, ki niti teoretično ne morejo dobiti službe, morajo biti deležni solidarnosti. Če gledamo samo izračun, kdo je koliko prispeval, ne bomo prišli daleč.« Po informacijah Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se je letos iz prostovoljnega zavarovanja odjavilo že skoraj 4500 ljudi od približno 23.000, kolikor jih je bilo vključenih decembra lani.